Avto
223 ogledov

Kako pozimi ohraniti suh avto

Avto v dežju Profimedias
Kdo ne pozna zimskih težav, ko se sneg v avtomobilu spreminja v luže, povsod zaudarja po vlagi, stekla so od znotraj zarošena ... Kar naenkrat se zdi, da sedimo v puščajočem čolnu, ne avtomobilu.

Dejstvo je, da se voda v notranjosti avtomobila v hladnejši polovici leta neopaženo nabira. Razlogov je veliko, glavni krivec pa so ponavadi kar šofer in sopotniki, ki z vsakim vstopom na čevljih in obleki prinesejo tudi vlažno blato, sneg ali mokroto od dežja ...

Tu so še mokri dežniki in drugi predmeti, med močnimi padavinami je že nekaj sekund odprtih vrat ali stekel dovolj za majhno poplavo. Težava je, ker voda vedno teče proti najnižji točki, to pa je pod tepihi. Ker nima odtoka, se tam nabira in najeda pločevino, da o občutku močvirja pod nogami ne govorimo.

Kako se lotiti akcije?

1. Pričnite z rednim čisščenjem in sušenjem gumijastih tepihov. Ker pa so moderni avtomobili pogosto brez njih, je potrebno za sušenje tkaninastega dna uporabiti druga sredstva. Najcenejši, a zelo učinkovit ukrep za vlago v dnu avtomobila je časopis. Razporedite ga na vlažnih mestih, da bo potegnil mokroto nase. Seveda ga je potrebno redno menjati.

2. Drugi, prav tako učinkovit ukrep je, da s seboj prevažate vedro navadne soli. Morda zveni smešno, a sobni sušilniki zraka z nič kaj poceni solnimi tabletami delujejo na isti način. 

3. Če je mogoče, imejte avtomobil nekaj dni v suhi garaži z odprtimi okni in vrati. Prav tako izkoristite sončne zimske dni, ko je ponavadi relativna vlaga v zraku zelo nizka, zato je sušenje avtomobila na prepih zelo učinkovito. 

4. Ne pozabite na klimatsko napravo. Ne samo da je zelo dobra pri odroševanju, njena vsaj občasna uporaba je pozimi nujna, če ne želite, da se vam namnožijo smrdeče bakterije. Poleg tega klimatska naprava sama po sebi potrebuje redne vklope, da lahko maže svoje sestavne dele.

5. Preverite tesnila na vratih in še posebej na sončni strehi, če jo imate. Umazanija rada povzroči slabo tesnitev in vdor vode v notranjost. 

6. Nikar ne uporabljajte visokotlačnih čistilcev preblizu avtomobila. Pritisk namreč lahko hitro poškoduje tesnila, še posebej pri lučeh, kar povzroči vdor vlage in posledično zbledelost žarometov ali celo zarositev.

Komentarjev 7
  • JohnSmith30699 06:51 21.januar 2015.

    Kupiš vrečko peska za mačke s silico, pa jo nabašeš v štumf ala zokne ala nogavice pa daš eno pod zic ala sedež drugo pa na armaturo problem rešen, tako imam že leta in se mi od znotraj ne rosi ...prikaži več oz. zmrzuje več. pa lep dan

  • kapibara 14:06 20.januar 2015.

    Ali pa WC posip za mačke..

  • Ronald Reagan 12:55 20.januar 2015.

    Kaj če bi namesto soli imeli v posodi riž?še več potegne na sebe.In ni tako škodljivo za avto če ga slučajno raztresemo...