Avto
301 ogledov

Kako ravnati, če ste udeleženi v prometni nesreči v tujini?

Prometna nesreča Shutterstock
Če se prometna nesreča zgodi v Sloveniji, marsikateri voznik ne ve, kaj mora storiti. Še slabše je, če se prometna nesreča zgodi v tujini. Pomoč na cesti je ena od rešitev, napotke, kaj storiti, pa voznikom ponuja tudi policija.

Če se zgodi prometna nesreča v tujini, so splošne dolžnosti udeleženca v prometni nesreči podobne v večini držav, pri nas pa so opredeljene v Zakonu o pravilih cestnega prometa.

Pokličite policijo

V primeru prometne nesreče ali okvare vozila je treba najprej poskrbeti za varnost, še posebej, če se je okvara zgodila na hitri cesti ali avtocesti. S trikotnikom zavarujte kraj nesreče, ne pozabite odsevnega jopiča in se varno umaknite.

V primeru, da je pri trku nastala manjša materialna škoda, pri policiji svetujejo, da si z ostalimi udeleženimi izmenjate podatke in izpolnite v celoti evropsko poročilo o prometni nesreči; podatke, ki jih potrebujete, lahko prepišete z zavarovalne police in prometnega dovoljenja. Zaradi lažje izvedbe nadaljnjih postopkov priporočajo, da v vseh primerih na kraj pokličete policijo, ki bo opravila ogled (ponekod, na primer v Avstriji, vam za ogled kraja prometne nesreče z manjšo materialno škodo lahko izstavijo račun) ter vam izdajo potrdilo o poškodbi vozila tuje registracije, ki omogoča neoviran prehod državne meje in vrnitev v domovino.

V primeru, da od soudeleženih v nesreči ne morete pridobiti podatkov o osebah, vozilu in zavarovanju, zaprosite za podatke policijo (že na kraju, ker so naknadne poizvedbe časovno daljše). Če imate možnost, zabeležite tudi podatke prič in fotografirajte kraj dogodka in poškodovana vozila, kar je koristno predvsem pri uveljavljanju odškodninskih zahtevkov.

Lahko vas tudi zadržijo

V primeru suma, da ste prometno nesrečo povzročili vi, vas lahko tuji varnostni organi oziroma policija "zadržijo" v državi, dokler se ne konča postopek za plačilo kazni oziroma postopek pri sodniku. Svoja priporočila imajo tudi zavarovalnice za primer, ko imate vozilo kasko zavarovano. Če ste odgovorni za nastanek škode deloma ali v celoti ter nameravate povračilo škode uveljavljati pri svoji zavarovalnici, morate tudi ustrezno dokumentirati dokaze o nesreči - škodni dogodek prijavite policiji, zapišite podatke, izjave prič, če je možno, fotografije kraj škodnega dogodka. V primeru, da vozilo ni vozno ali ne veste, kako ravnati, pokličete zavarovalnico, pri kateri imate sklenjeno zavarovanje avtomobilskega kaska, za dogovor o nadaljnjih postopkih.

AMZS na Hrvaškem v 2014 pomagal 195 voznikom in voznicam

Pomoč na cesti v primeru okvare ali prometne nesreče svojim članom nudi AMZS, ki s članstvom sodeluje v mednarodni mreži za pomoč na cesti ARC. AMZS je v sodelovanju s partnerskimi klubi v lanskem letu največkrat pomagal svojim članom v težavah na Hrvaškem – takšnih intervencij je bilo 195, 90 intervencij je bilo v Avstriji, 46 v Italiji in 13 na Madžarskem.

Pri AMZS pojasnjujejo, da članom v tujini zagotovijo takšno pomoč kot doma in popolno podporo tudi v težjih primerih reševanja in pomoči. Pri tem ni treba iskati telefonskih številk in stika s tujimi klubi, saj že klicni center AMZS takoj ukrepa. Ta je namreč središče in vozlišče, ki ob pomoči na cesti za Slovenijo koordinira in s pomočjo tujih avtomobilskih klubov organizira tudi reševanje v tujini.

Na Hrvaškem popust pri plačilu kazni v treh dneh

V zadnji reviji AMZS Motoreviji so voznikom pripravili nekaj nasvetov, ki jih je dobro upoštevati, če se odpravljate v Italija, Avstrijo, na Hrvaško ali na Madžarsko. Na Hrvaškem na primer velja zakon o prekrških, ki uveljavlja 50 odstotkov popust pri plačilu kazni v roku treh dni. Kazen je možno poravnati z gotovino ali preko POS terminala, ki naj bi ga imeli policisti s seboj, oziroma preko položnice. V primeru, da kazen plačate po položnici v osmih dneh, lahko plačate le dve tretjini zneska kazni. Motoristi morajo tudi poleti uporabljati dnevne luči, vozniki avtomobilov le pozimi. Obvezna oprema v vozilu obsega varnostni trikotnik, rezervne žarnice, prvo pomoč, rezervno kolo ali homologiran nadomestek, odsevni jopič. AMZS navaja tudi, da je treba za vozila registrirana na podjetje imeti v vozilu tudi gasilni aparat.

Hrvaški zakon prav tako določa, da vozilo registrirano v Sloveniji, ki je opremljeno z registrskimi tablicami na katerih je tudi oznaka države, ne potrebuje dodatne oznake SLO na zadku vozila. V kolikor ima vozilo še staro izvedbo tablic, mora biti pri vožnji po hrvaških cestah označeno z nalepko SLO.

Za najhujše prekrške: npr. odklonitev testa alkoholiziranosti ali drog, vožnja z več kot 1,5 promila alkohola v krvi in vožnja brez vozniškega dovoljenja je predpisana kazen do 15.000 HRK (do 2.000 evrov) ter zaporna kazen. Dovoljena stopnja alkohola je 0,5 promila. Za voznike mlajše od 24 let in tiste, ki imajo vozniški izpit manj kot dve leti ter poklicne voznike mejna vrednost ostaja 0,0 promila.

Višina glob za prometne prekrške v evropskih državah

Tabela | Avtor: Motorevija Motorevija

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.