Avto
10755 ogledov

Kako stari avti Slovencev napram evropskim?

Statistika ACEA ACEA
Povprečna starost naših vozil v primerjavi z ostalimi državami.

Združenje evropskih proizvajalcev vozil ACEA se je v rednem letnem pregledu avtomobilskega trga in voznega parka na Stari celini dotaknila tudi povprečne starosti vozil. Podatki so sicer zaradi metodologije nanašajo na leto 2018. Takrat je bil povprečen avto v EU star 10,8 leta. Trend staranja vozil v uniji se s tam nadaljuje s stopnjo desetinke na leto. Nič ne kaže, da se bo ta vrednost kaj zmanjšala, saj bo zaradi vpliva koronakrize in zmanjšanja prodaje novih avtov povprečna starost le še rasla. 

V Sloveniji je bil konec leta 2018 sicer povprečni avto star 10,1 leta, torej je bil celo nekaj mlajši od povprečja. Najstarejše avte glede na preglednico ACEA vozijo v povprečju v Litvi (16,9), Estoniji (16,7) in Romuniji (16,3). Na preglednici pa manjka podatek za Bolgarijo, ki že tradicionalno v Evropi velja za državo z najstarejšim voznim parkom, kjer je bil povprečen avto glede na podatke iz 2017 starejši od 20 let. Starejše avte od Slovencev vozijo Španci, Portugalci, Italijani, Grki, Hrvati, Čehi, Finci, Poljaki, Madžari ...

parkirišče | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Daleč najmlajše avte vozijo v Luksemburgu s povprečjem le 6,4 leta. Za njimi so Britanci (8,0), Avstrijci (8,2), Irci (8,4), Danci (8,8) ... 

Slovenija ima s povprečjem 8,9 leta sicer eno najmlajših flot tovornjakov v EU, povprečje za EU je 12,4 leta. Mlajše od povprečja imamo tudi lahka gospodarska vozila (9,1 leta) in avtobuse (8,3 leta).

Slovenija je s povprečjem 652 motornih vozil na 1.000 prebivalcev na sedmem mestu v EU. Na vrhu sta Luksemburg (774) in Ciper (773), evropsko povprečje je 610. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.