Avto
13 ogledov

Kdaj lahko policisti uporabijo vaše vozilo?

policist policija Shutterstock
Policisti so za lažje razumevanje državljanov izdali brošuro s pojasnili , kaj morajo vedeti o policijskih postopkih. Tudi o tem, kdaj vam lahko zasežejo vozilo in v katerih primerih lahko postavijo cestno blokado.

Na policiji so za zurnal24.si pojasnili, da so policisti tuje prevozno sredstvo za izvedbo policijske naloge že uporabili. Po zakonu lahko uporabijo tuje prevozno sredstvo, če morajo prijeti storilca kaznivega dejanja ali prepeljati v najbližji zdravstveni zavod osebo, ki potrebuje nujno zdravniško pomoč, ali opraviti drugo nujno policijsko nalogo in tega ne morejo storiti drugače.

Statistike ne vodijo

V policijski brošuri je pojasnjeno tudi, kdaj uporabijo blokade in v kakšnih primerih se zanje odločajo.

Na policiji so nam pojasnili, da je blokada oblika policijskega dela za zaporo dohodov in izhodov ter kontrolo na določenih območjih, prostorih ali objektih. Blokade se izvajajo na podlagi izdelanega  načrta, ob hujših kaznivih dejanjih, za izsleditev in prijetje storilcev, ki bežijo s kraja dejanja ali območja, za vzdrževanje javnega reda ter ob drugih pomembnejših varnostnih pojavih in dogodkih.

Statistike, kolikokrat so blokado letos ali v preteklosti uporabili, ne vodijo. Pri izvajanju blokade se preverja identiteta, opravljajo varnostni pregledi, prijemajo osebe, iščejo predmeti, omejuje ali preprečuje gibanje in prevoz oseb ali živali ali rastlin ali snovi na določenem prostoru, z njega ali na njega ali da se vzpostavi drug poseben režim gibanja ali prevoza.

Cestna zapora z blokadno točko sme trajati, dokler ne preneha verjetnost nastanka velike nevarnosti, ni odpravljena velika nevarnost, ni prijet storilec, ni izsleden predmet ali dokler niso preprečene hujše kršitve. Če se ugotovi, da cilja s cestno zaporo ne bo mogoče doseči, jo je treba takoj umakniti.

Komentarjev 2
  • mph 15:32 25.januar 2015.

    Pomisli raje, kako je bilo včasih še posebaj za lastnike džipov (no, jaz ga nisem nikoli imel, poznam pa par primerov), morda pa je še danes, ne bi vedel, ko ga je vojska lahko kadarkoli uporabila za vojaške vaje na ...prikaži več primer. Pa ne samo to, lastnik ga je celo moral vzdrževati voznega! Noro, ampak tako je bilo, upam, da ni več. Nekaj drugega pa so res neposredne vojne ali civilne katastrofe.

  • eosss 08:37 03.december 2014.

    Policisti lahko uporabijo moje vozilo takrat, ko jim jaz to dovolim, zakon si lahko pa zataknejo nekam...