Avto
864 ogledov

Kje je meja med prepočasno in počasno vožnjo?

Zastoj na cesti Saša Despot
Zakon o Pravilih cestnega prometa v četrtem odstavku 45. člena določa, da voznik ne sme brez opravičenega razloga voziti tako počasi, da bi oviral druge udeležence v prometu. Ampak, kaj pomeni "tako počasi, da bi oviral druge." Policija odgovarja.

Kako policist določi in izreka globo prepočasnim voznikom? Na generalni policijski upravi so za zurnal24.si pojasnili, da ni mogoče odgovoriti v konkretnih hitrostih, saj je potrebno upoštevati več vidikov.

Tudi tega, da Zakon o Pravilih cestnega prometa pojasnjuje, da ima voznik na čelu kolone, ki vozi z nižjo hitrostjo od največje dovoljene hitrosti in od hitrosti prometnega toka vozil na smernem vozišču za katerim se nabira kolona, določene obveznosti. To so okoliščine, ki vplivajo na oceno policista.

Policisti izrekajo globe

Policisti v praksi torej kaznujejo oviranje prometa in ne počasno vožnjo. V letu 2014 so policisti ugotovili 146 tovrstnih kršitev, od tega so izrekli 56 opozoril. Pojasnjujejo tudi, da ne gre enoznačno sklepati, da gre za starejše voznike in voznice, saj ob kontroli pri "počasnih voznikih" pogosto ugotovijo tudi neustrezno psihofizično stanje, predvsem zaradi alkoholiziranosti.

Če počasen voznik (vozi z nižjo hitrostjo od največje dovoljene hitrosti) vozi na čelu kolone, to je ko so eden za drugim vsaj tri vozila, se moral na varnem mestu umakniti vozilom za seboj in pustiti kolono vozil mimo. Če tega ne stori, ga lahko policisti kaznujejo z globo v višini 120 evrov.

Komentarjev 6
  • vzev 22:14 05.december 2015.

    Če ti pelješ 80km/h na omejitev 90km/h in se za teboj nabere kolona, bi se moral odmakniti, drugače bi pa te morala kaznovati policija.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 14:48 05.december 2015.

    In potem bi bilo tudi manj varnosti, problem z živci se mora pa reševat z učenjem potrpežljivosti.

  • motorka57 14:05 05.december 2015.

    Tonček,preber si kaj piše v tekstu pol komentiraj,pa ne ti men 50% . Ti si tak šofer,ko rečeš:"Mater je bla gužva na cest,še dobr,da sem bil taprvi !"