Avto
29 ogledov

Kje v Sloveniji so najbolj prijazni do pešcev?

Mamica na prehodu za pešce Saša Despot
V okviru nacionalne akcije Pešec so na Agenciji za varnost v prometu (AVP) pripravili natečaj za lokalne skupnosti "Pešcem varna in prijazna občina".

Z natečajem organizatorji želimo promovirati občine, ki so v preteklih letih aktivno in sistematično izvajale različne ukrepe za večjo varnost pešcev na lokalni ravni. Podelili so priznanja "Pešcem varna in prijazna občina" za leto 2014. Skupno se je na natečaj prijavilo 21 lokalnih skupnosti.

Priznanje "Pešcem varna in prijazna občina" so prejele:

- Občina Mislinja, v kategoriji manjših občin (do 5.000 prebivalcev)
- Občina Škofja Loka, v kategoriji srednji občin (več kot 5.000 prebivalcev) ter
- Mestna občina Maribor, v kategoriji mestnih občin

Pešci spadajo med ranljivejše skupine udeležencev, ki so posebej ogroženi na lokalnih cestah, znotraj naselij, v jesenskih in zimskih mesecih, med njimi pa še prav posebej starejši in otroci ter mladostniki. Zato so na AVP v okviru nacionalne akcije Pešec - Bodi preViden pripravili javni natečaj.

"Z natečajem želimo izpostaviti in promovirati na nacionalni ravni lokalne skupnosti, ki so v zadnjih štirih letih izvedle največ konkretnih ukrepov (infrastrukturnih, preventivnih, nadzorstvenih in izobraževalnih) in prispevale k večji varnosti pešcev. Na ta način želimo spodbuditi lokalne skupnosti, da bi izvajale več različnih ukrepov za večjo varnost pešcev in tako prispevale k njihovi varnosti na javnih cestah," so zapisali na AVP.

Prijavile so se naslednje lokalne skupnosti:

v kategoriji manjših občin: Kobarid, Razkrižje, Velika Polana, Mislinja, Ljubo ob Savinji ;
v kategoriji srednjih občin: Ravne na Koroškem, Medvode, Škofja Loka, Ormož, Ljutomer, Žalec, Litija, Kočevje, Radlje ob Dravi, Krško, Videm pri Ptuju;
v kategoriji mestnih občin: Ptuj, Velenje, Ljubljana, Maribor, Celje;

Razlike med posameznimi lokalnimi skupnostmi so kar velike. V splošnem komisija ugotavlja, da so bile pomanjkljivosti večine prijav inovativnost posameznih ukrepov za večjo varnost pešcev, odsotnost spremljanja učinkov po izvedenem ukrepu ter promocija aktivnosti in ukrepov tudi na lokalni ravni. Kot pozitivno pa komisija izpostavlja relativno veliko število raznovrstnih ukrepov, tudi v manjših občinah ter tudi kljub finančni krizi v letih 2011-2014. Prav tako je večinoma zelo dobra vključenost različnih deležnikov, ter v nekaterih primerih zelo dobro zagotovljena celovitost in sistematične pristop pri urejanju in nadgradnji zagotavljanja varnosti pešcev.

Komentarjev 1
  • francl12 21:26 22.marec 2015.

    Najbolj prijazna občina do pešcev je tista brez prehodov za pešce (lep primer je naša) - cesto lahko prečkaš kjerkoli....oziroma če želiš prečkati cesto brez kršenja predpiseov moraš it peš v sosedno občino na prehod za pešce in pol nazaj ...prikaži več domov - vse za zdravo življenje - za to naša občina dobro skrbi!