Avto
3087 ogledov

Ko v sončnem vremenu vozimo kot v gosti megli

Bleščanje Saša Despot
Štirje ukrepi, da premagate veliko zimsko nevarnost.

Vas je zadnje čase zimsko sonce na cesti že zaslepilo? Zaradi nizkega položaja na nebu je sonce lahko zelo obremenjujoče za voznike, saj v kombinaciji različnih dejavnikov dobesedno zaslepi in voznik lahko več trenutkov vozi po cesti povsem na slepo. Policija vidljivost v takšnih primerih primerja z vožnjo v gosti megli. Svetloba še veliko bolj blešči v primeru zasnežene pokrajine.

1. Očistite stekla od zunaj. Zimska cesta je sinonim za veliko umazanije. Umazanija pa močno razprši svetlobo, da postane za človeške oči še posebej "naporna." Ne varčujte s čiščenjem vetrobranskega stekla, seveda pa morate vedno imeti na razpolago dovolj tekočine, primerne tudi za nizke temperature. Na črpalki ali doma z metlico očistite tudi vsa ostala stekla. Ne pozabite na vsa svetila, še posebej prednje žaromete.

2. Očistite stekla tudi od znotraj. Umazanija v zraku, prah, umazana klimatska naprava, cigaretni dim ... Na notranjem delu stekel nastane tenek film, ki razpršuje svetlobo. 

3. Uporabljajte senčnike in očala. Preprosto, a učinkovito. 

4. Nujno upočasnite vožnjo, povečajte varnostno razdaljo, ne vozite preblizu roba vozišča. V takšnih razmerah nikar ne prehitevajte. Ko se peljete v smeri stran od sonca, upoštevajte, da so lahko vozniki, ki vam peljejo nasproti, zaslepljeni in vas morda ne opazijo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.