Avto
81 ogledov

Kodiaq in countryman serijsko s 5 zvezdicami za varnost, swift in micra ne

Škoda kodiaq
1/12
Euro NCAP
Evropski konzorcij Euro NCAP je testiral varnost štirih novih vozil, suzukija swift, minija countryman, škode kodiaq in nissan micre. Kodiaq in countryman sta bila ocenjena z najvišjo oceno pet zvezdic, micra je enako oceno prejela le z opcijskim varnostnim paketom, s serijskim pa štiri zvezdice. Swift je s serijsko opremo prejel le tri zvezdice, z dodatnimi varnostnimi pomagali pa zvezdico več za varnost.

Vsi testirani avtomobili so se izkazali pri varnosti odraslih potnikov, otrok in pešcev, za kar so prejeli visoke ocene na ravni petih zvezdic. Razlike so nastale pri preizkušanju varnostnih elektronskih sistemov za pomoč vozniku. 

Kodiaq je prejel pet zvezdic tudi na račun tega, ker že serijsko vključuje sistem za samodejno zaviranje (AEB), ki zaznava in zavira tudi pred pešci. AEB je serijski tudi pri countrymanu z razliko, da je sistem za zaznavanje in zaviranje pred pešci del opcijske opreme.

Pešci postajajo prioriteta

Oba sistema micra vključuje, kot dopolnilo serijski opremi, zato je pet zvezdic prejela le v kombinaciji z varnostnim paketom, ki pa je bil med vsemi testiranci ocenjen z najvišjo oceno. Le suzuki swift sploh ne ponuja sistema, ki ki zaznaval pešce, zato je prejel najmanj točk.

Euro NCAP | Avtor: Euro NCAP Euro NCAP

Generalni sekretar organizacije Euro NCAP Michiel van Ratingen je po zadnji preizkusih trkov povedal: "Pri Euro NCAP smo začeli nagrajevati vozila s sistemom AEB, ki zaznavajo in zavirajo pred pešci lansko leto. Pozitivne plati naše odločitve se že kažejo, saj so proizvajalci vozil sistem začeli množično, tudi serijsko vgrajevati v svoja vozila. Že dvajset let pritiskamo na proizvajalce vozil, da se prilagodijo novih zahtevam in vgradijo najnovejše tehnologije v svoja vozila. Z dodajanjem varnostnih pomagal v avtomobile se približujemo avtonomnim vozilom prihodnosti."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.