Avto
2358 ogledov

Komentatorji raztrgali Teslin pick-up, ki bo, kot kaže vseeno uspešnica

Tesla cybertruck
1/8
Tesla
Teslinih oboževalcev očitno nič ne odvrne: čeprav je bila predstavitev novega »cybertrucka« vse prej kot optimalna, pa naročila kar dežujejo.

Teslin šef Elon Musk z uvodno predstavitvijo svojega prvega poltovornjaka (pick-upa) nikakor ne more biti zadovoljen. Na predstavitvi svojega novega cybertrucka sta z oblikovalcem Franzom von Holzhausenom želela dokazati, da so okna odporna tudi proti udarcem. Ob preizkusu sta počili kar dve stekli. 

Tesla cybertruck | Avtor: Tesla Tesla

Že sama zasnova električnega poltovornjaka je bila predmet številnih polemik. Videz je več kot nenavaden, je futurističen, vesoljski. Številni so iskali pravo vozilo, saj so menili, da gre za šalo, oziroma koncept.

Tesla dog mode Tako se dela! Avto Musk odgovoril v dveh minutah, napaka pri teslah odpravljena v enem dnevu

Tesla cybertruck | Avtor: Tesla Tesla

Tudi odmevi v medijih so bili precej kritični. Nemški mediji, ki zaradi namere graditve Tesline tovarne v bližini Berlina, veliko prostora v svojih medijih namenijo Musku in Tesli, so pisali o bizarnem avtomobilu za avtocestne kavboje, v Automotive News Europe, kjer so v članku poudaril neposrečen poskus, ki se je končal z razbitimi stekli, pa so poudarili, "da bi morda lahko pri Tesli pred začetkom prodaje, ta je načrtovana za konec leta 2021, vseeno naredili še nekaj testiranj." 

Po predstavitvi Cybertrucka so se na družbenih omrežjih pojavile kritike in zasmehovanje. Predvsem zaradi testa z jeklenimi kroglicami, ki bi se morale odbiti od neprebojnega stekla, a sta ga vseeno razbili. "Ni šla skozi, to je dobro," je Musk poskušal rešiti situacijo. Na testih naj bi v steklo vrgli vse in ne razbili stekla. "Zaradi neznanega razloga je zdaj razbit, ne vem, zakaj," je še dodal Musk. Toda to ni edina stvar, o kateri se razpravlja na družbenih omrežjih. Tudi oblika poltovornjaka je razlog za kritiko. " Je to šala ali pogled v prihodnost?" Videti je, kot, da bi ga pri Tesli ukradli iz bližnjega zabaviščnega parka Star Wars Disneyland v Anaheimu,« je bil eden od naslovov na družabnih omrežjih. 

Tesla cybertruck | Avtor: Tesla Tesla

Forbes je zapisal, da bi lahko imela neposrečena predstavitev za Teslo tudi finančne posledice. Po predstavitvi se je cena Tesline delnice znižala za šest odstotkov. Za Muska je to pomenilo osebno izgubo v višini 768 milijonov dolarjev v enem dnevu. Kar sicer ni usodno za Muska, saj je na Forbesovi lestvici na 41. mestu najbogatejših ljudi na svetu.

Tesla model Y Napoved Avto Musk: "Končno bo Nikola Tesla ponosen na nas"

Tesla cybertruck | Avtor: Tesla Tesla

Musku se lahko kljub temu smeji. Na Twitterju je objavil, da je do zdaj prejel skoraj 150 tisoč spletnih naročil za poltovornjak. 42 odstotkov se jih je odločilo za različico z dvema elektromotorjema, 41 odstotkov za tri elektromotorje in 17 odstotkov za najcenejšo varianto z enim električnim motorjem in najmanjšim dosegom.

Tesla cybertruck Premiera Tesle Avto Mislili so, da se heca, ampak to je zares Teslin serijski pick-up

Musk poudaril, da se Tesli pri tem sploh ni bilo treba dodatno oglaševati, saj je cybertruck ena najbolj vročih na družbenih omrežjih.
Cena za Teslin Cybertruck je nekaj manj kot 40.000 ameriških dolarjev (približno 36.000 evrov) in je tako v najcenejši različici cenovno dostopna. V top različici s tremi motorji in domnevno več kot 800 kilometri dosega, pa je cena nekaj manj kot 70.000 dolarjev.

Tesla cybertruck | Avtor: Tesla Tesla

Tesla summon Avto Teslin avto pride sam po voznika: na parkiriščih prihaja do kaosa

Eden od dejavnikov, ki je že povzročil tako veliko število rezervacij, je verjetno tudi ta, da bo tokrat kavcija nižja. Zainteresirani kupec mora deponirati zgolj 100 ameriških dolarjev, da bi zaščitil svoj nakup. Za model 3 je bilo treba plačati desetkrat višjo rezervacijo. 
Hkrati Tesla omogoča vsem, ki pravočasno umaknejo svoje naročilo, povračilo celotnega vložka. To bi se lahko zgodilo, če bi cybertruck v proizvodnji zapeljal z večjo zamudo od napovedanega. Kar ni nemogoče, če pogledamo množični model 3, ki je na trg prišel z zamudo.
 

Komentarjev 4
  • satir 14:06 26.november 2019.

    pleh, kot bi ga naredili varilci v Murmansku

  • Snežinko 11:09 26.november 2019.

    "Vesoljska zasnova"? Zasnova je primitivna, bedasta, grda, vredna nekoga, ki ima največ 8 razredov osnovne šole. Nikakor "vesoljska", še manj futuristična. Kot pravi jakec1575 v Evropi zagotovo ne bo dobil homologacije, saj se Musku s takole obliko dobesedno "gladko =be" ...prikaži več" za pešče... Ampak, kot je navedeno v članku: verniki so pač verniki. Oni bodo kupili karkoli jim Tesla navrže. Enako je pri Applu.

  • jakec1575 09:48 26.november 2019.

    Kaj pa peščci? V Evropi verjetno ne dobi homologacije. Ostri robovi, ki te dobesedno porezejo.