Avto
1528 ogledov

Kršitev je manj, divjakov na cestah pa več

Hitrost števec merilnik Profimedia
Prazne ceste in avtoceste nekateri izkoristijo za hitro vožnjo. Policisti še vedno prežijo na cestne divjake.

Čeprav so v prvem trimesečju letos policisti obravnavali manj kršitev voznikov zaradi neprilagojene hitrosti in kljub redkejšemu prometu v drugi polovici marca se je v prvem trimesečju zgodilo pet odstotkov več prometnih nesreč zaradi neprilagojene hitrosti kot v enakem obdobju lani, so izpostavili na agenciji za varnost prometa.

DARS avtocesta hitrost opozorilna tabla omejitev promet Ukrep Avto Najvišjo dovoljeno hitrost na avtocesti znižali za kar 30 km/h

V prvem trimesečju letos so policisti obravnavali 24.410 primerov voženj z neprilagojeno hitrostjo, kar je manj kot v enakem obdobju lani, ko so obravnavali 35.034 takšnih kršitev. Ob tem pa so policisti letos v tem obdobju obravnavali 646 prometnih nesreč, ki so se zgodile zaradi neprilagojene hitrosti, kar je več kot v enakem obdobju lani, ko so jih obravnavali 617.

omejitev hitrosti | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Armaturna plošča NASVETI Avto To, da avto stoji dalj časa parkiran, ni dobro

Zaradi neprilagojene hitrosti so se letos zgodile tri smrtne prometne nesreče, v katerih so umrli trije udeleženci, kar je šest umrlih manj kot v lanskem primerjalnem obdobju, ko je v sedmih nesrečah s smrtnim izidom skupaj umrlo devet ljudi. Letos je največ udeležencev umrlo zaradi nepravilne strani oziroma smeri vožnje, in sicer osem oseb, kar predstavlja polovico vseh umrlih v letošnjih prometnih nesrečah.

Med vsemi vzroki za nastanek prometnih nesreč se je povečal tudi delež nesreč zaradi neprilagojene hitrosti, in sicer z lanskih 15 na letošnjih 18 odstotkov, so danes sporočili z agencije. Ta je letos zaradi ukrepov ob epidemiji covida-19 prestavila prvi del nacionalne preventivne akcije Hitrost - počasneje je tudi varneje, ki jo vsako leto začenja aprila.

Delavnice.si Avto Novost: zemljevid, ki bo prišel marsikomu zelo prav

Letos se je pripetilo sedem prometnih nesreč s smrtnim izidom, ki jih je povzročil alkoholiziran udeleženec. Dve od sedmih nesreč sta bili povzročeni tudi zaradi neprilagojene hitrosti, so še navedli na agenciji. Ob tem so pozvali voznike, naj tudi v času velikonočnih praznikov, ko se obeta suho in sončno vreme, spoštujejo določbe vladnih odlokov glede omejitev gibanja in združevanja, na pot pa naj se podajo le, kadar je to nujno.

Promet hitrost prehitevanje pozor | Avtor: Profimedia Profimedia

Sicer pa se je skupno na slovenskih cestah letos do konca marca zgodilo manj prometnih nesreč kot lani v enakem obdobju. Policisti so letos v prvem trimesečju obravnavali 3628 prometnih nesreč, kar je devet odstotkov manj kot lani, ko so jih obravnavali 3998.

Zimske gume vulkanizer pnevmatike To je odgovor Avto Kaj je nujno popravilo na avtomobilu in kaj ni? To je odgovor.

Neprilagojena hitrost je tako letos kot tudi lani bila drugi najbolj pogost vzrok za nastanek prometnih nesreč, takoj za vzrokom "premik z vozilom". Več kot polovica nesreč zaradi neprilagojene hitrosti se je pripetila v naselju, 11 odstotkov pa se jih je zgodilo na avtocesti.

Komentarjev 1
  • SonnyBlack 19:05 12.april 2020.

    naj me samo proba kaki policaj skif ustavit bilokje in mi posegat v moje zivljenje,povozim vsakega in sem pripravljen uporabit tudi orozje