Avto
95 ogledov

Pozor na ledene projektile na cestah

Led na vozilih Bralka
Čeprav vsi vedo, kako je nevarno, marsikateri voznik v ledeno jutro krene s pogledom skozi tankovsko lino. Prvi sneg v sezoni na strehah tovornjakov in avtov pa je spet dokazal, kako malo je nekaterim mar za druge. Dars za tovornjakarje šele pripravlja rešitev, ki je v tujini že dolgo na voljo.

Z začetkom ledenih juter in po sneženju pred nekaj dnevi so s streh avtov in še posebej tovornjakov padali veliki in nevarni kosi ledu ter zmrznjenega snega. Vozniki teh vozil so padli na izpitu, saj je vsakdo dolžen poskrbeti za to, da že pred začetkom vožnje očisti svojo vozilo ledu in snega. Leteči projektili za ostale udeležence pomenijo veliko nevarnost, če denimo kos ledu pri avtocestni hitrosti nenadoma pade na vetrobransko steklo ali pa na pešca na pločniku. 

Pri nas za prvi podest šele spravili skupaj dokumentacijo

Težava je, ker bi moral vsak voznik tovornjaka zlesti na vrh vozila in pomesti led, ki je nastal iz nabrane vode, vendar to počne le malokdo, saj zgolj z lestvijo to ni enostavno početje. V nekaterih državah, denimo Avstriji, jih upravljalci k temu spodbujajo s posebnimi rampami na počivališčih, kjer je mogoče v kratkem času enostavno doseči in pomesti streho, pri nas pa takšnih podestov doslej sploh še nismo poznali. 

Dars je letos prvič pričel razmišljati v tej smeri, saj je naročil izdelavo projektne dokumentacije za 'podest za čiščenje snega iz težkih tovornih vozil', ki ga bodo poskušali še to zimo vzpostaviti na počivališču Murska sobota – sever. "Podest bo omogočal čiščenje snega za tista težka tovorna vozila, ki vozijo iz smeri Madžarska – Ljubljana. Načrtujemo montažno konstrukcijo, ki jo bomo spomladi lahko razstavili in hranili v avtocestni bazi Murska Sobota," za Žurnal24 pojasnjujejo pri Darsu. "Ker bo to prvi takšen podest, bomo po zaključku te zime lahko podali več zaključnih ugotovitev."

Preleni, premalo preventivni?

Tudi avtomobilisti pa se na zimske ceste odpravljajo povsem nepripravljeni, saj prenekateri ne očisti nočne slane in zmrzali s stekel v dovoljšni meri. Tako nekaj minut, dokler notranje ogrevanje ne prične delovati na polno, vozniki in voznice vozijo z močno zmanjšanim vidnim poljem, kar je izredno nevarno. Pred kratkim smo že poročali o nesreči, ki ji je botrovala takšna praksa. 

Led na vozilih | Avtor: Bralka Bralka
Zato je ključna oprema vsakega avta pozimi sredstvo za odmrzovanje in strgalo, zelo priporočljiva je tudi metlica za sneg. Več kot smiseln za avtomobile, ki so čez noč parkirani na odprtem, je vložek v ponjavo (kakih 15 evrov), ki prekrije vetrobransko in obe prednji stranski stekli. Za prvo pomoč bo dobra že rjuha ali karton, le paziti je treba, da ne primrznejo brisalci.

 dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • mucek4 11:29 26.november 2015.

    V lanski zimi sem bil deležen treh ledenih bomb na AC. Enkrat me je "bomba" zgrešila, enkrat je bila razbita maska (ki je bila s strani slovenskega avtoprevoznika poplačana) in enkrat razbito vetrobransko steklo. Na moje stroške.

  • zdrej 09:55 26.november 2015.

    ".. ga bodo poskušali še to zimo vzpostaviti na počivališču Murska sobota – sever"Zakaj pa v Pomurju, ko pa skoraj ni snega na tem področju. Poleg obale ima pomurje najkasneje in najmanj snega v zadnjih letih! Ne bi bila ...prikaži več Gorenjska bolj primerna? Tistega, kar bi pa pomurje rabilo pa ni!!

  • vzev 09:23 26.november 2015.

    Zakaj se ga pa ne pometa? Če imaš razbit led lahko lepo vzameš metlo in pometeš.