Avto
11 ogledov

Lep, hiter, sanjski

Porsche 356 je bil posebnež, ki je zaradi svoje aerodinamike in voznih sposobnos Žurnal24 main
Niti visoka cena niti konkurenca, kot je bil jaguar XK120, nista mogli porscheju 356 preprečiti dobrih prodajnih rezultatov. Porsche je bil namreč kar zadeva aerodinamiko in upravljanje več korakov pred konkurenco

Uradni datum rojstva prvega porscheja je bil 8. junij 1948. To je bil dvosed oznake 356 z 1,1-litrskim zračno hlajenim sredinsko postavljenim motorjem z močjo 29 kW/40 KM. Avtomobil je bil oblike kabrioleta z aluminijasto karoserijo, njegova končna hitrost je bila 130 km/h. Korenine avtomobila pa segajo daleč pred začetek druge svetovne vojne.

Adolf Hitler, tedanji nemški kancler, je bil zelo aktiven kar zadeva transport v Heimatu. Pravega prevoza pravzaprav ni bilo. Adolf je menil, da lahko njegovi državi po zamišljenem gospodarskem načrtu pomaga le ustrezno prevozno sredstvo na štirih kolesih, dostopno širokim masam ljudi. Ustanovil je odbor, ki je iskal ljudi, sposobne zadovoljiti njegove potrebe. Izbran je bil profesor Ferdinand Porsche. Kmalu se je pojavilo prvo ljudsko vozilo volkswagen. Če dobro pogledate hrošča lahko tudi laik prepozna obliko porscheja, tako modela 356 kot današnje 911-ice. Splet okoliščin je nanesel, da se je Porsche ustavil v avstrijskem Gmüdu, le 50 kilometrov oddaljenem od rodnega Stuttgarta, kjer je nastal tudi prvi avtomobil. Narejen je bil na osnovi volkswagna, vendar pa sta bili šasija in karoserija posebni. Pravzaprav se je avtomobil v veliki meri naslonil na Porschejevo aerodinamično konstrukcijo iz leta 1939, ki so jo videli na dirki Rim–Berlin.



Fantastične reakcije na Ferryjev športni avtomobil so botrovale proizvodnji 50 modelov tako imenovane serije 356/2, ki so jih izdelali v tovarni v Gmüdu. Še večje povpraševanje je Ferryja primoralo k temu, da poišče nove partnerje. Tako je prišlo do podpisa pogodbe s tovarno Reutter iz Stuttgarta, v kateri so izdelali še 500 karoserij za prenovljeni model 356. In prav ta model je postal klasika. Čeprav motor ni bil pretirano močan (29 kW/40 KM), je zahvaljujoč fantastični aerodinamiki zmogel 140 km/h. Niti visoka cena niti konkurenca nista preprečili dobrih prodajnih rezultatov. 356 je postal priljubljen športni avtomobil, ki so ga vozili tako dirkači kot šminkerji. Zaostajali niso niti športni uspehi. Čeprav ni imel preveč zverinskega motorja, je bil avtomobil zaradi vrhunskih voznih sposobnosti enostavno premočan za konkurenco.

Leta 1953 je bil prvič predstavljen legendarni Porschejev znak, kakršnega poznamo tudi danes. Kupe različica je bila veliko bolje sprejeta. Kar 70 odstotkov kupcev je izbralo različico z zaprto streho. Leto kasneje, 15. marca, je iz tovarne zapeljal pettisoči primerek modela 356. Ferry Porsche ni niti sanjal, da bo z majhnim športnim dvosedom požel tak uspeh. V desetih letih so proizvedli skupaj 25.000 primerkov. Leto dni kasneje so predstavili model 356B, leta 1963 pa zadnjo evolucijo model 356C. Porsche je v tujino izvozil kar 70 odstotkov proizvodnje, od tega jih je 50 odstotkov končalo na drugi strani Atlantika. Produkcija genialnega športnega modela je bila končana leta 1965. Skupno so prodali od 75.000 do 80.000 primerkov.



Razvoj motorja je bil enako hiter kot razvoj avtomobila. Od začetnih 29 kilovatov (1,1 litra) je moč v 1,5-litrskem agregatu zrasla na 51 kW/ 70 KM. Leta 1954 je Porsche predstavil prvi lastni motor, za konstrukcijo katerega je stal dr. Ernst Fuhrmann. Prostornina je ostala enaka, torej 1,5-litra, vendar pa je bila najvišja moč fantastičnih 70 kW/95 KM, kar je bilo dovolj za največjo hitrost okroglih 200 km/h. Tudi to še ni konec. Leta 1962 je bil predstavljen model 2000GT (114 kW/155 KM). Leta 1963 so na avtosalonu v Frankfurtu predstavili porschejev model oznake 901. To je bil povsem nov avtomobil, s prvim šestcilindričnim motorjem bokser, ki se na srečo avtorjev teh redkih primerkov ni bistveno odmaknil od videza legendarne zasnove 356. Oznako 901 je moral Porsche zamenjati, saj je imel Peugeot ekskluzivne pravice do vseh trištevilčnih oznak z ničlo v sredini. Tako je nastalo legendarno ime 911, ime, ki se v svetu športnih avtomobilov izgovarja s spoštovanjem, a le zahvaljujoč trem magičnim številkam – 356.



Ob porsheju 356 so ameriškim voznikom predstavili še model speedster, bolj znan kot 550 spyder. Njegov videz je bil še bolj agresiven in dinamičen, zato je speedster nemudoma postal predmet želja vseh, ki so imeli denar, da so si ga lahko privoščili. Mali dirkalnik je imel aluminijasto karoserijo, tehtal pa je vsega 550 kilogramov (od tod tudi njegovo ime). To je ob 81 kilovatih iz 1,5-litrskega štiricilindričnega motorja bokser jamčilo odlične vozne sposobnosti. Eden od najbolj slavnih lastnikov speedsterja je bil igralec James Dean. Njegov porsche je nosil napis "Little Bastard". Strast za športnimi avtomobili ga je nazadnje tudi stala življenja. Zanj je bilo usodno jutro 30. septembra leta 1955. Dean in njegov mehanik sta se odpravila na dirko v 500 kilometrov oddaljeni Salinas. Z vzporedne makadamske ceste je na glavno cesto zapeljal pick-up in zaprl pot Deanovemu vozilu, ki se zaradi velike hitrosti kljub močnemu zaviranju ni mogel izogniti silovitemu trčenju. Mehanik je nesrečo preživel, Dean pa je odšel med legende.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.