Avto
100 ogledov

Ležeči policist, ki nagradi počasne

Ležeči policist Tope Inteligente
Nismo ravno navajeni, da iz Mehike pride vest o kakšni dobri rešitvi za promet. Ta cestna grbina oziroma ležeči policist pa je nekaj posebnega.

Umetnih grbin vozniki nimajo radi. Četudi spoštujete omejitev hitrosti, vas čakata dva konkretna sunka, zato pred njimi vozniki velikokrat skorajda ustavijo, kar še bolj zavira pretočnost.

Mehiška družba Tope Inteligente je predstavila model grbine, ki "nagradi" voznike, ki vozijo v skladu z omejitvijo. To pomeni, da bo pretreslo le tiste, ki vozijo prehitro ali če začnejo zavirati zadnji trenutek.

Ideja je enostavna, izvedba malce manj. Cestna grbina je sestavljena iz gibljivih delov, ki so ves čas dvignjeni nad cestišče, tako da tvorijo oviro, ki jo voznik še kako čuti, če ne upošteva omejitve. 

Vendar pa grbina poskrbi tudi za tiste, ki se obnašajo zgledno. Če induktivne zanke ugotovijo, da vozilo spoštuje omejitev, bo mehanizem še pravi hip spustil grbino, tako da bo voznik čeznjo zapeljal praktično brez motenj. Ne bo pa pomagalo, če boste hitrost prilagodili zadnji hip, saj bo takrat grbina ostala dvignjena. 

Sistem pozna šest različnih programov delovanja, tako da ustreza različnim situacijam v prometu - pri prehodu za pešce je dvignjena, dokler so na njem pešci, uporabna je celo na cestah, ki se združujejo, saj z izmeničnim delovanjem spodbuja upoštevanje "zadrge". 

Ker zadeva najbrž ni poceni, je za zdaj iluzorno pričakovati, da jih bomo kaj kmalu videli v slovenskih conah 30.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Snežinko 12:02 12.junij 2017.

    Za normalne ljudi dobra rešitev, za slovence žal neuporabna. Mimo nas tako divjajo (po ležečem, da ne bo pomote), da bi rabili tole:https://www.youtube.com/watch?v=SWgzRUFJAAc

  • maresem 08:52 10.junij 2017.

    Dobra rešitev.