Avto
488 ogledov

Max Verstappen po nove lovorike s Fordom

Formula 1 Red Bull Max Verstappen Profimedia
Ford bo leta 2026 vstopil v formulo 1. In to z ekipo Red Bull Racing, v kateri vozi dvakratni in aktualni svetovni prvak Max Verstappen.

Ford je napovedal partnerstvo z ekipo Red Bull Racing v kraljici motošporta formuli 1, poroča BBC. Dogovor obsega sodelovanje pri motorjih. Ford bo zagotavljal finančno in tehnično podporo, v zameno pa bo na motorjih dirkalnikov vtisnjen Fordov emblem. V resnici bodo motor še vedno razvijali v Red Bull Powertrains enoti. 

Mustang Mach 1 primerjava Avto Primerjali smo dva mustanga, med katerima je pol stoletja razlike

Zakaj leta 2026?

Takrat bo prelomnica, saj bodo stopila v veljavo nova pravila za pogonske enote bolidov. Pogon bo precej bolj odvisen od električne moči in manj od klasičnih termičnih motorjev, pri katerih pa bodo dovoljene nove inovacije. Poganjalo jih bo gorivo iz naravi prijaznih virov.

Z novimi motorji bo tekmoval tudi Max Verstappen. Pogodba ga z ekipo veže do leta 2028, ko bo morda že tudi sklenil svojo kariero elitnega dirkača.

Dogovor med Fordom in Red Bullom sledi nekaj mesecev po zapletu, ko se je znamka Porsche zadnji hip umaknila iz že načrtovanega posla z omenjeno ekipo. Porsche je želel pridobiti 50-odstotno lastništvo celotne ekipe, a so se temu vodilni možje pri Red Bullu zadnji trenutek uprli in dogovor je padel v vodo. 

Ford ni nikakršen novinec v formuli ena. Od konca 60. do začetka 80. let prejšnjega stoletja je njegov V8 cosworth DSV motor dominiral v prvenstvu. V njegovih rokah je bila tudi tovarniška ekipa Jaguarja, ki pa jo je leta 2004 prodal prav Red Bullu. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.