Avto
47 ogledov

Mercedes ima avto prihodnosti

Daimler
1/18
Socialna omrežja
Mercedes-Benz je na sejmu zabavne elektronike zasenčil vse tehnološke igračke s predstavitvijo avtomobila prihodnosti. Njegovo uradno ime je F015 luxury in motion.

Omenjeni avtomobil je brez dvoma ena izmed zvezd salona CES v Las Vegasu, ki se uradno pričenja danes. Nekaj ur pred odprtjem pa so pri Daimlerju na predpremieri že pokazali svojo najnovejšo zvezdo, študijo luksuznega prevoznega sredstva prihodnosti, ki bo dejavno izmenjevalo informacije med vozilom, potniki in zunanjim svetom.

"Najbolj cenjeni dobrini v 21. stoletju bosta zasebnost in čas," je ob predstavitvi dejal vrhovni šef Daimlerja Dieter Zetsche. "Avtonomno vozeči avtomobili Mercedes-Benza bodo ljudem ponudili natančno to. Z F015 Luxury in Motion takšno revolucionarno razmišljanje o prihodnosti prvič postaja konkretizirano." 

Avtomobil, oziroma bolje povedano potniško platformo, so izdelali v skladu z napovedmi, da bo do leta 2030 po svetu v primerjavi z danes že prek 40 "megamest" z več kot 10 milijoni prebivalcev., kar je vsaj 10 takšnih metropol več kot danes.

Poleg avtonomne vožnje avtomobil nagovarja in uporablja še celo vrsto novih tehnologij in komunikacij v prometu, tako je denimo sposoben komunikacije z pešci, če želijo ti prečkati cesto. Da ta ideja ni tako iz trte izvita, priča nedavna napoved Volva, da preizkuša tehnologijo povezave med avtom in kolesarsko čelado. 

F015 Luxury in motion je v veliki meri narejen iz naprednih lahkih materialov, zato ohranja nizko skupno maso. Poganjajo ga vodikove gorivne celice, kot že omenjeno, pa je sposoben povsem avtonomne vožnje. Takrat LED enote na zunanjosti avtomobila žarijo v modri barvi, ko pa je za volanom voznik, se svetijo v belem. S tem piri znamki naslavljajo enega izmed verjetnih problemov prihodnosti, ko bodo pešci ali nenazadnje policisti in zavarovalničarji skušali prepoznati, ali upravljajo vozila v nekem trenutku ljudje ali računalnik.

Komentarjev 2
  • mirko 14:54 06.januar 2015.

    Gora denarja pri razvoju tega avta je vstran vržen denar. Če bo od teh novih razvitih konceptov samo 10% ugledalo dejansko uporabnost v avtomobilskem svetu, bo ogromno.

  • STF 11:25 06.januar 2015.

    ojoj...