Avto
11899 ogledov

Mercedes v Sloveniji: Do leta 2030 bomo zrušili trg

Marjan Murn Saša Despot
Mercedes je tik ob koncu leta predstavil nov električni model, poslovno limuzino EQE, ob tej priložnosti pa je direktor podjetja Star Import Marjan Murn, ki je uvoznik za vozila Mercedes-Benz pri nas, najavil nekaj pomembnih novosti, ki jim bomo priča na slovenskem trgu v letu 2023.

Mercedes-Benz EQE je že sedmi povsem električni EQ model znamke Mercedes-Benz pri nas, do konca leta 2023 pa bo v modelni paleti že 10 EQ-jev, je ob robu predstavite nove električne limuzine najavil direktor Star Importa Marjan Murn. Predstavil je tudi bilanco prodaje in najavil novosti za leto 2023.

Marjan Murn | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Leto je za nemško znamko v Sloveniji zelo uspešno, saj so po prodaji osebnih vozil na drugem mestu med premijskimi ponudniki vozil. Do konca novembra so slovenskim kupcem izročili 1060 osebnih avtomobilov, konec decembra pa bo ta številka že 1170. Pri programu lahkih dostavnih vozil (LGV) bodo letos slovenskim kupcem dobavili 430 vozil. "To pomeni, da bo samo v letu 2022 na slovenske ceste zapeljalo okoli 1.600 osebnih in LGV vozil znamke Mercedes-Benz," pravi Murn in dodaja, da bo prihodnje leto zanje zelo pomembno, optimizem pa jim vliva dejstvo, da se ozka grla pri dobavi s strani tovarne izboljšujejo. "Če pogledate na naša parkirišča, garaže, vlačilce, vse je polno avtomobilov. To pomeni, da nam bo tovarna zagotovila več vozil. Zanimanje za vozila znamke Merces-Benz raste v Sloveniji," pravi Murn, ki ob vozilih kompaktnega razreda za leto 2023 posebej izpostavlja športne modele AMG in električne modele EQ.

Mercedes EQS 580 | Avtor: Anže Petkovšek Električni Mercedes EQS 580 4Matic. Anže Petkovšek

"Pri nas bo na eni strani veliko rjovenja s strani AMG in veliko tišine pri električnih modelih EQ. Mercedes je pri elektrifikaciji naredil močan pospešek. Do leta 2030 bomo zrušili trg. Že letos imamo v sistemu 100 naročil za povsem električne modele. To so avtomobili, ki že imajo kupce v Sloveniji. Prodaja električnih vozil linije EQ je za nas v prihodnjih letih strateškega pomena," pravi Murn. Ob predstavitvi nove limuzine EQE (predstavitev v obliki članka sledi v naslednjih dneh), so najavili ambiciozne cilje. V letu 2023 prodati vsaj 50 enot EQE. Znamka Mercedes-EQ bo prihodnje leto širila paleto premijskih električnih vozil še s terenskima različicama EQE SUV in EQS SUV, pričakujemo lahko še model EQT.

Poslovni uporabniki bodo spomladi pričakali novo generacijo razreda E, ki je najbolje prodajan model v zgodovini znamke Mercedes-Benz, prihodnje leto pa bo tudi v znamenju predstavitve prenovljenih modelov kompaktnega razreda, med katerimi izstopata razred A ter B in predstavitev povsem novega modela CLE. 

Emil Frey | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

E-trgovina in ekskluzivni klub

Murn je najavil še druge novosti. Lansirali so platformo e-commerce. Gre za e-trgovino prek spletne strani, ki strankam omogoča, da v nekaj klikih same rezervirajo in opravijo nakup (izvedejo naročilo) vseh modelov Mercedes-Benz. Pomemben del poslovanja je poprodaja, servis in vzdrževanje vozil. Letos so v slovenske delavnice po vsej Sloveniji dostavili za 20,4 milijona evrov rezervnih delov. Novost so originalni rezervni deli za starejša vozila. Kot je pojasnil Murn je vozni park znamke Mercedes-Benz v Sloveniji zelo velik tudi na račun uvoženih vozil iz tujine. Zato so pripravili servisne pakete za starejša vozila. Njihov cilj za leto 2023 je še povečati potencial servisne mreže. Za jesen prihodnje leto pa se pripravlja tudi ekskluzivni klub zvestobe, v katerem bodo kupcem njihovih vozil ponujali tudi določene ugodnosti.
 

Komentarjev 7
  • ec568744f0d537874fe9d825c81b6f688d633008 18:45 20.december 2022.

    Vlečna služba bo obogatela

  • rd2dmk2 18:31 20.december 2022.

    šel boš na splet in naročil avto.. ma dejte mit no in bo ta kripa se pripeljala od kod ? iz indije, kitajske. moja srčna želja je da pridem v salon izberem avto, ga odpeljem na testno vožnjo , pregledem ...prikaži več vse kar se le da, plačam in ga odpeljem, ne pa da mi pripeljejo nek klump, potem pa hodim reklamirat. zato pa sedaj raje lupim rabljenega, plačam in odpeljem.

  • Pišmevuh 18:03 20.december 2022.

    Nemške marke usihajo. Kljub temu, da bo Mercedes izredno drag, nikoli več ne bo statusni simbol, prej predmet posmeha.