Avto
3669 ogledov

Minister proti: Znižanje dovoljene meje alkohola za voznike

prometna nesreča avto kolo
Vozniki, ki vozijo z dovoljeno količino alkohola v krvi, v Sloveniji zelo pogosto povzročijo prometne nesreče ...

Notranji minister Boštjan Poklukar ni naklonjen predlogu Agencije za varnost prometa (AVP) za znižanje dovoljene meje alkohola za voznike s sedanjih 0,5 na 0,2 promila alkohola v krvi. Ob robu petkovega Foruma obrti in podjetništva v Portorožu je ocenil, da obstoječa ureditev ni slaba, alkohol pa bi morali nasloviti kot širši družbeni problem.

Ministra so ob robu foruma vprašali za mnenje o predlogu AVP za spremembe zakona o pravilih v cestnem prometu, ki bi dovoljeno raven alkohola v krvi za voznike znižale z dosedanjih 0,5 na 0,2 promila.

Kot so zapisali na ministrstvu za notranje zadeve, je minister odgovoril, da obstoječi zakon dovoljuje 0,5 promila alkohola v krvi in da je Slovenija lani s takšno zakonsko ureditvijo prvič imela manj kot 100 žrtev na cesti.

"Alkohol ni samo problem na cesti. Gre za splošen družbeni problem, o katerem se bo treba temeljito pogovoriti. Menim pa, da obstoječi zakon ni slab. Premislimo, ali je sprememba potrebna ali ne. Jaz sem za 0,5," je dejal Poklukar.

alkohol preverite Magazin Preverite, koliko alkohola bo jutri še v krvi

Povzročijo več kot petino nesreč

AVP natančneje predlaga znižanje dovoljene meje alkohola s sedanje meje 0,5 promila oziroma 0,24 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka na 0,2 promila oziroma 0,1 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka. Agencija predlaga tudi, da policija vse, ki jim bodo namerili več kot 1,1 promila, pridrži in že njihovo udeležbo v prometu obravnava kot kaznivo dejanje. Predlagajo tudi obvezno pridržanje vinjenih voznikov.

Vozniki, ki vozijo z dovoljeno količino alkohola v krvi, po navedbah direktorja agencije Igorja Velova pogosto povzročijo prometne nesreče. Med 2011 in 2017 so ti vozniki povzročili kar 22 odstotkov prometnih nesreč s smrtnim izidom. Vozniki z več kot 1,1 promila alkohola v krvi pa povzročijo kar 59 odstotkov smrtnih prometnih nesreč.

Vožnja in alkohol | Avtor: Profimedia Profimedia
Zakonski predlog sicer še ni vložen, je pa ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek pred dnevi v odgovoru na poslansko vprašanje poslanca SDS Dejana Kaloha potrdila, da so spremembe zakona pripravljene. Med ključnimi spremembami, ki jih bo prinesel predlog, je poleg znižanja dovoljene vrednosti alkohola v krvi omenila tudi bistveno ostrejše sankcije za uporabo telefona med vožnjo ter prilagoditev sekcijskega umirjanja hitrosti.

Gostinci so proti

So pa zamisli že poskrbele za kar nekaj odzivov. Medtem ko so v več nevladnih organizacijah predlogu izrekli podporo in obenem izrazili željo, da bi sčasoma dosegli celo ničelno toleranco do alkohola v prometu, pa so se gostinci, združeni v sekciji za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije, izrekli proti.

Opozorili so, da imamo v Sloveniji številne predpise, ki zavirajo njihovo delovanje, omejitve, represija in inkasanstvo pa po mnenju gostincev niso primerni ukrepi, še posebej ne, ker želi biti Slovenija turistična država. "Sprašujemo se, ali bomo gostinci ob dobrem zrezku po novem priporočali breskov sok," so navedli v sporočilu za javnost.

 

Komentarjev 11
 • milan821 14:04 15.maj 2019.

  stemu kar predlagate je bosa in ne strinjamse

 • 4ba2a8e4cc2cfe1172eec499b48f077b0c78143c 18:55 11.maj 2019.

  Ne pijem, ampak 0.2 je totalni idijotizem.Že če spiješ 0.5 l jogurta lahko napihaš. Tisti ki so koga nabasali so imeli daleč več od 0.5.Naj AVP bolje pritisne na sodnike, da bo kazen bolj vzgojna ne pa dopust na Igu.

 • Avatar vec
  vec 18:28 11.maj 2019.

  Sam je zanimivo v Sloveniji, bolj je človek antišatičen bolj se rine na TV oz javnost, bolj je glup višji položaj zaseda. To ne vem če še kje obstaja.