Avto
26 ogledov

Ministrom vzeli audije in jih dali policistom

Audi A6 allroad Gregor Prebil
Hrvaška policija je dobila v uporabo 11 dragih službenih avtomobilov znamke Audi, ki so bili naročeni za potrebe ministrov.

Namesto luksuznih audijev bodo ministri dobili 11 avtomobilov srednjega razreda Škoda Superb in Opel Insignia, ki jih je policija nabavila lani.

Želijo si oprati roke

Hrvaška javnost je bila ogorčena, ko je vlada februarja objavila, da je med 1.580 novimi vozili za potrebe državnih služb tudi 11 dragih avtomobilov za potrebe ministrov. Za to bo država v prihodnjih petih letih iz proračuna namenila dobrih 271 milijonov kun (35,5 milijona evrov).

Večina prek lizinga najetih vozil je bila za policijo, pravosodje in inšpekcije, a je na vlado največ kritik letelo zaradi audijev A6. Vsak stane dobrih 640.000 kun (83.600 evrov), država pa je že šesto leto v gospodarski krizi.

Audiji na avtoceste

Hrvaški notranji minister Ranko Ostojić je dejal, da bodo audije uporabljali za policijske posle. Neuradno naj bi jih uporabljali za protokolarne naloge, nadzor hitrosti na avtocestah in posebne kriminalistične namene.

Ostojić je dejal, da bo 11 ministrstev plačevalo mesečne obroke za lizing audijev, medtem ko bo notranje ministrstvo skrbelo za vzdrževanje dragih vozil.

Znova je izpostavil, da ministrstva niso izrecno zahtevala spornih audijev, temveč so jih kupili v državnem uradu za javno nabavo, ki je prejela zahteve 11 ministrstev za nakup vozil višjega srednjega razreda.

Hrvaška levosredinska vlada je po ostrih kritikah državljanov znižala razred osebnih avtomobilov, ki jih lahko uporabljajo podpredsedniki vlade, ministri in njihovi pomočniki.

Pogojev niso spremenili za predsednika vlade in preostale državne uradnike, ki imajo status varovanih oseb. Ti bodo še naprej uporabljali avtomobile, ki so v skladu s predpisi o varovanih osebah in njihovi zaščiti.

Komentarjev 2
  • Presvetli 09:06 04.april 2014.

    Zamislite si kako dirkata po ljubljanski obvoznici v šajtrgi Kahel in Pikalo hahahahahha,potiskata pa ju Vogrin in Pukšič hahahah

  • Presvetli 09:01 04.april 2014.

    Pri nas kako so sposobni politiki bi se morali v šajtrgah vozit,njihovi priskledniki pa bi jih lahko potiskali