Avto
19 ogledov

Moj domači reli ne bo le častni krog po odlični sezoni

Aleks Humar
1/4
Osebni arhiv
V Idriji bo konec tedna potekal reli državnega prvenstva. Dirkaški dnevnik za Žurnal24 piše državni prvak Aleks Humar.

Pred vsako dirko se dnevi kar prehitro odvijajo. Po službi skok v delavnico, kjer me čaka dirkalni clio in nato nekaj ur čiščenja, razdiranja in priprave avtomobila na naslednji, tokrat domač reli v Idriji.

Idrija še vedno živi za avtomobilske dirke

Marsikateri znanec me te dni vpraša, kje točno bo potekala trasa relija, kako naj najlažje pride do hitrostnih preizkušenj, številni me pobarajo o pričakovanjih, pogovor enostavno pogosteje navrže na avtomobilske dirke. Nastopanja na domačem reliju pa sem vendarle že navajen in me še večje število privržencev, ki jih je sicer veliko tudi na ostalih relijih, ne obremenjuje.

Na idrijski ovinkih številni uspehi, a kdaj se je tudi zalomilo

Za menoj je že kar dolga kariera in hvaležen sem, da sem lahko v avtomobilskem športu aktiven že od leta 1995. Takrat sem prvič sedel za volan zastave yuga, povsem preprostega in skoraj serijskega avtomobila. Na idrijskih cestah sem pozneje z bolje pripravljenim yugom za najbolj odmeven rezultat poskrbel leta 1998 na reliju Saturnus. Prvi dan smo vozili prav na naših ovinkastih cestah, v konkurenci evropskega in avstrijskega državnega prvenstva pa sem bil uvrščen v prvo dvajseterico.

Aleks Humar | Avtor: Osebni arhiv Osebni arhiv

 
Pred domačimi navijači se vedno vse tudi ne razplete po željah. Vedno sem imel rad borbeno dirkanje. Torej boj za sekunde, vsak ovinek mi je predstavljal izziv, da ga izpeljem kar najhitreje. Tak pristop sem obdržal vse do danes, toda kdaj v igri centimetrov ti potegneš najkrajšo. Z volkswagen polom sem na idrijskem reliju že doživel prevračanje na zadnji preizkušnji, pred dvema letoma sem s škodo fabio S2000 po skoraj popolni sezoni prav sredi Idrije zadel v šikano in moral odstopiti.

Renault clio R3 je dirkalnik, ki si ga v Sloveniji še lahko privoščimo

Ker sem vedno dirkal v okvirjih, ki so bili v danem trenutku tudi finančno še izvedljivi, sem v avtomobilskem športu lahko aktiven še danes. Zato tudi vozim renault clia R3. Avtomobil si lahko privoščimo, obenem je lahko to zelo hiter dirkalnik, veliko užitka pa daje tudi meni kot vozniku.

Letošnja sezona je bila za zdaj odlična. Pet zmag na petih relijih je bilo dovolj za četrti naslov državnega prvaka. V Mariboru sva s sovoznikom Florjanom Rusom sicer zmagala le za dobro sekundo, a tudi taki tesni razpleti so čar relija.

V petek in soboto idrijski reli ne bo le moj častni krog ob koncu sezone, temveč samosvoja nova dirka. Spet bom na štartu pripravljen, osredotočen na vsako hitrostno preizkušnjo in na željo, da reli kar najbolje odpeljem. Želim si nove zmage, vseeno pa bo za menoj peljalo kar nekaj hitrih tekmecev. To bosta še posebej Rok Turk in Aljoša Novak.

Reli bo kratek, zato bo treba voziti na polno že na obeh krajših petkovih hitrostnih preizkušnjah. Vsaka izmed treh različnih hitrostnih preizkušenj je zahtevna na svoj način, zato bo tudi vsaka pomembna za končni rezultat.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.