Avto
17 ogledov

Možgani upravljajo avtomobil

(Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Med številnimi tehnološkimi novostmi iz avtomobilske industrije izstopa Nissan, ki je predstavil svojo vizijo upravljanja avtomobilov v prihodnosti. Avtomobile naj bi upravljali kar človeški možgani.

Japonski proizvajalec avtomobilov je v sodelovanju z Univerzo v Lozani izpeljal projekt upravljanja vozil s človeškimi možgani. V pomoč možganom naj bi tako bili senzorji in kamere, vgrajene na avtomobilu, njihova naloga pa bi bila spremljanje drugih udeležencev v prometu. Avtomobil bi se premikal brez pomoči človeških rok in nog. Za upravljanje vozila bi bile potrebne zgolj misli, s katerimi bi določali hitrost in smer gibanja.

Google zatajil
Podoben, a nekoliko manj revolucionaren projekt je že pred časom predstavil Google, ki je s pomočjo računalniškega sistema brez pomoči človeka upravljal avtomobil. Na žalost je sistem, ki je sicer s pomočjo GPS-a in drugih podobnih naprav za spremljanje prometa deloval dobro, ob preizkušnji v resničnem prometu privedel do resne nesreče. Google namreč ni znal vplivati na človeški faktor oziroma napako voznika v drugem vozilu.

Čeprav je delovanje Nissanove tehnologije trenutno nepredstavljivo, jo je profesor José del R. Millan, ki vodi projekt, preizkusil v praksi s pomočjo invalidskega vozička. Video preizkusa si lahko ogledate zgoraj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.