Avto
23 ogledov

Musk potrdil ultra-prevoz prihodnosti

Hyperloop Reuters
Elon Musk, ustanovitelj Tesle, se vse bolj uveljavlja kot "Steve Jobs mobilnosti". Pred dnevi je namignil na konkretne načrte za hyperloop testno progo za transport ljudi s hitrostjo prek 1.000 km/h.

Elon Musk je znan, da različne ideje v javnost dozira kar prek Twitterja. Tako je konec prejšnjega tedna sporočil, da se intenzivno pripravlja na gradnjo hyperloop testne proge, ki bo na voljo zainteresiranim podjetjem in študentom pri razvoju vozil. Najverjetneje jo bodo zgradili v ameriški zvezni državi Teksas. Kot je še dodal, bi lahko vsako leto priredili tekmo v najhitrejših vozilih po vzoru formule 1. 

Več kot leto dni zatem, ko je Musk prvič predstavil ideje o ultra hitrem prevozu, s pomočjo katerega bi potniki za okoli 550 kilometrsko pot med Los Angelesom in San Franciscom potrebovali vsega 30 minut, je to prvo konkretno nadaljevanje, ki ga je bil 44-letni ameriški milijarder pripravljen deliti z javnostjo. 

Prevoz je zasnovan na sistemu v obliki tube, ki povezuje večja mesta, potniki pa bodo sedeli v posebnih kapsulah z električnimi kompresorji, vgrajenimi v nos in dno vozila. Pri tem naj bi bil sistem odporen proti nesrečam in vremenskimi pojavi ter hitrejši od vseh prevoznih sredstev. Ustvarjalci obljubljajo, da bo njihov prevozni sistem ustvaril več energije, kot je bo porabil, in bo tudi zato cenejši od letal in hitrih vlakov.

Poleg transporta po Zemlji se mu mudi tudi v vesolje

Naj se ideja o tubah med metropolami sliši še tako neverjetno, pa je Musk, ki je obogatel kot ustanovitelj plačilnega sistema PayPal, za zdaj očitno prepričan, da so lahko uspešne. Da ob njegovih vizionarskih idejah ne gre zamahniti z roko, se je izkazalo z avtomobilsko znamko Tesla, zelo dejaven je tudi v vesolju, kjer je v fazi intenzivnega razvoja raket za večkratno uporabo.

Preko vikenda pa je hiperaktivni Musk najavil razvoj vesoljskih satelitov, prek katerih bo v prihodnje potekala internetna komunikacija vse do Marsa, kar bo eden osnovnih gradnikov v osvajanju Zemljinega soseda. Da, Musk je potrdil, da računa na ustanovitev kolonije na rdečem planetu v prihodnjih desetletjih.

Komentarjev 1
  • JohnSmith30699 19:40 20.januar 2015.

    super končno! pametno da porabi denar za to ne pa za razne traparije ala jahte pa bajte, drogo in babe