Avto
246 ogledov

Na nov radar ujeli že 60 voznikov

Merjenje varnostne razdalje
1/11
Saša Despot
Policija je na ljubljanski obvoznici predstavila delovanje novega laserskega merilnika z videozapisom, s katerim že dva tedna merijo hitrost in varnostno razdaljo.

Argument za nakup 15 tisoč evrov vrednega laserskega merilnika je zaznavanje policistov, da se vozniki ne zavedajo pomena varnostne razdalje. Ta je ob neprilagojeni hitrosti eden izmed najpogostejših vzrokov prometnih nesreč pri nas. Letos se je zaradi neupoštevanja varnostne razdalje zgodilo že več kot 1.500 prometnih nesreč.

Streljali bodo z nadvozov

Največ takih kršitev je na avtocestah in hitrih cestah, kjer so zaradi velikih hitrosti posledice trčenj najhujše. Na srečo letos v taki prometni nesreči ni nihče umrl, vendar tudi ko se na avtocesti zaradi neupoštevanja varnostne razdalje zgodijo manjše prometne nesreče, so posledice na primer zastoji in gneče.

Robert Vehovec | Avtor: Saša Despot Saša Despot
"Mobilnost danes postaja vse pomembnejša. Ljudje zamujajo v službe, kadar obtičijo v prometnem zastoju. Na policiji zato že nekaj časa posebno pozornost posvečamo nadzoru prometa na avtocestah. Želimo razvijati nove pristope, ki so povezani z uvajanjem novih tehnologij,“ je ob predstavitvi novega merilnika dejal predstavnik sektorja prometne policije pri Generalni policijski upravi Robert Vehovec in dodal: "Pri nakupu laserskega merilnika hitrosti smo imeli v mislih možnost, da bomo nadzor izvajali z nadvozov oziroma drugih primernih mest. Na avtocestah ni mest, kjer bi se lahko varno nadziral promet. Novi merilnik hitrosti omogoča kakovosten videozapis, kar pomeni, da lahko izdelamo dobre fotografije. Na  podlagi tega v nadaljevanju ukrepamo.“

Ne gre za polnjenje proračuna

Z laserskim merilnikom lahko policist meri tako hitrost kot varnostno razdaljo med vozili. "Policist mora pred merjenjem izbrati parameter meritve; ali bo meril varnostno razdaljo ali hitrost. Obojega naenkrat za zdaj ne bomo merili,“ pojasnjuje Vehovec, ki odgovarja tudi na očitke, da bo z novo napravo policija le polnila proračun: "Ne želimo se osredotočiti na vsesplošno pobiranje glob, pač pa ljudi opozoriti, da je varnostna razdalja pomembna, tiste, ki se tega ne zavedajo, pa s kaznijo dodatno opozoriti. Treba se je zavedati, da se večina povprečnih voznikov ne počuti lagodno in varno, če jim kdo vozi za zadkom, kar lahko privede tudi do prometne nesreče."

V začetku pozorni na najhujše kršitelje

Omenjena določba je v zakonu zapisana že vrsto let. Ljudje se ne zavedajo pomena varnostne razdalje, zato želijo policisti pri voznikih to zanimanje vzbuditi. V večini primerov ni pametnih odgovorov, zakaj ljudje vozijo tako zelo na zadku vozila pred seboj. Policija želi pozitivno nagovoriti ljudi, naj razmišljajo tudi o tem segmentu. Zdaj, ko imajo na voljo tako napravo, bodo vozniki, ki ne bodo spoštovali varnostne razdalje, pod policijskim nadzorom. V začetni fazi bo policija pozorna na tiste, ki najbolj kršijo to določbo.

Merjenje varnostne razdalje | Avtor: Policija Policija


Dodaten argument, da ne bodo polnili proračuna, ampak se osredotočali na varnost, je po besedah Vehovca ta, da se ne bodo osredotočali na jutranje ali popoldanske konice na ljubljanski obvoznici, ampak bodo kaznovali nevarne voznike.

Nakup se je že izkazal za upravičenega

Dodatna določba v zakonodaji v povezavi z zgostitvami prometa določa varnostno razdaljo ene sekunde, to je 50 odstotkov manj. Se bo pa policija osredotočila na vožnjo na cestah, kjer promet poteka normalno in ni prometnih konic, in tam, kjer vozniki brez razumnega razloga vozijo s premajhno varnostno razdaljo.

Policija je trenutno kupila samo eno tako napravo, ki jo uporablja dva tedna. V tem času so ugotovili 60 kršitev premajhne varnostne razdalje, ki se po zakonu o pravilih cestnega prometa oglobi z 200 evri. Če se bo izkazala za uporabno – prve ugotovitve kažejo na to –, bodo v prihodnje kupili še več naprav.

Komentarjev 16
  • Skippy 14:04 20.november 2013.

    Zgoraj je primer čiste slovenske neumnosti. Namesto da bi kaznovali voznika, ki vozi po prehitevalnem pasu (imajo posnetek), čeprav ne prehiteva, bodo kaznovali onega od zadaj. Za vožnjo po prehitevalnem pasu je zagrožena celo višja kazen kot za varnostno razdaljo.

  • zdrej 12:44 12.november 2013.

    Kaj pa v preostalih, ki manjkajo do vseh?

  • Avatar Maro Slana
    Maro Slana 06:40 04.november 2013.

    V velikih primerih se da tovorno vozilo hitreje ustaviti ,kot pa osebno...odvisno kdo je za volanom.....