Avto > Na Štrom
10964 ogledov

Nova priljubljena tarča avtomobilskih tatov

Električni avto Anže Petkovšek Električni avto električna polnilnica polnjenje
S pojavom električnih avtomobilov se je pojavila nova vrsta avtomobilskega kriminala.

V Veliki Britaniji namreč številna policijska poročila kažejo, da je zaradi kovin v kablih za polnjenje baterij električnih avtomobilov vse več kraj kablov.

Ker številni vozniki svoja električna vozila, priklopljena na polnilnih postajah puščajo čez noč zunaj svoje hiše, brez nadzora, in tudi ko niso povezani z vozilom, so že postali tarča tatov. Ti jih za več kot 200 evrov nato prodajo na črnem trgu.

parkirišče Avto Avtomobilski tatovi so se začeli spravljati na ogledala

Na kraje so opozorili pri spletni strani Divert.co.uk, kjer lastnikom električnih vozil svetujejo, da električnega polnilnega kabla ne puščajo zunaj svojega doma, saj so postali nova tarča tatov odpadnih kovin.

Električni avto polnilnica polnilni kabel | Avtor: Andrej Leban Andrej Leban

Auto Wallis Ljubljana servis mehanik Avto Avtomobilski tatovi so imeli lani eno veliko tarčo

Avtomobilski polnilci so še posebej privlačni za tatove, ker jih je mogoče prodati za več kot 200 evrov. Prodajajo jih povsod, na eBayu, Facebooku, in pri preprodajalcih avtomobilskih odpadkov. 

Avto Avto deli zaradi tatov dobili PIN kode

Vse to se je začelo dogajati, ko so lastniki avtomobilov z motorji z notranjim zgorevanjem, še vedno žrtve kraj katalizatorjev.

Med polnjenjem ga je težko ukrasti

Britanski minister za promet Grant Shapps je dejal, da je na britanskih cestah že več kot pol milijona vozil z vtičniki, bodisi električnih, bodisi hibridnih. Glede na to, da namerava vlada do leta 2030 prepovedati prodajo novih bencinskih in dizelskih motorjev, verjame, da se bo prehod na električna vozila še pospešil, zaradi česar bodo kriminalne dejavnosti v povezavi z električnimi avtomobili še pogostejše.

Kraja vlom v avto, laptop Nov trend Avto Tatovi z novim trikom ugotovijo, če imate v avtu mobilnik ali prenosnik

Predsednik britanske avtomobilske zveze Edmund King trdi, da je najboljši način zaščite kablov varno pakiranje. „Precej težko je ukrasti kabel, ko se električno vozilo polni, večina javnih polnilnih mest pa je na dobro osvetljenih in naseljenih območjih. V kablih je sicer malo bakra, a naši tehnični strokovnjaki menijo, da to ne bo preprečilo kraj polnilnih kablov," je dejal King.
 

Komentarjev 5
  • djdj 18:38 03.julij 2021.

    Bla bla... Mogoče 200 € dobijo za polnilno postajo. Kg čistega bakra je na trgu cca 5€. Računajte koliko 10 metrov kabla bi morali ukrasti, da bi prišli do 200€ + to ni čist baker(izolacija kabla). Verjetno od polnilnice ni ...prikaži veči 41M kabla(1 meter sem prištel).

  • Lorraine_Johnson 11:36 03.julij 2021.

    Google plačuje dobro plačo od doma od 4500 do 6000 dolarjev na teden, kar je neverjetno pred letom dni, ko sem bil brezposeln v strašnem gospodarstvu. tukaj sem začel ..... >>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦

  • lada 11:02 03.julij 2021.

    kdaj bodo zaćel pobijat 2x pećene ? ?