Avto > Na Štrom
19960 ogledov

Po SUV vozilih, revolucija z SUM vozili?

Opel rocks-e
1/10
Opel
Opel je predstavil lahek električni štirikolesnik z električnim motorjem z le osem konjskimi močmi in majhno baterijo, ki omogoča doseg 75 kilometrov.

V zadnjem desetletju Opel ni imel zgolj enega, ampak dva majhna avtomobila, ki sta se uvrščala pod mestni kompaktni model corsa. To sta bila modela karl in adam. Oba sta živela le eno generacijo.

Opel rocks-e | Avtor: Opel Opel

Opel bo poskusil znova, tokrat z modelom rocks-e, ki je SUM vozilo (Sustainable Urban Mobility) za urbano mobilnost. Tehnično gledano to ni osebni avtomobil, ampak po klasifikaciji Evropske unije štirikolesnik. 

Opel rocks-e | Avtor: Opel Opel

Renault twizy Avto Za volan že pri 14 letih

Posebej lahek štirikolesnik, kar pomeni, da njegova teža brez baterij ne sme presegati 425 kilogramov. Vgrajeno ima majhno baterijo s kapaciteto 5,5 kWh, kar mu omogoča doseg po merilih WLTP 75 kilometrov. Ko se baterija izprazni jo lahko na običajni gospodinjski hišni vtičnici s pomočjo priloženega trimetrskega polnilnega kabla napolnimo v 3,5 ure. 

Opel rocks-e | Avtor: Opel Opel

hodok Dostavni twizy cargo Avto Koliko "hodokov" smo spravili v dostavni električni twizy?

Idealen za mestno okolje

Tako kot pri sorodniku citroënu amiju se vrata odpirajo v nasprotnih smereh, rocks-e pa ima več zamenljivih delov karoserije. Dvosedežni električni štirikolesnik je s strani oblikovalcev prejel prepoznaven Oplov vizor sprednji del. V kabini si deli kabino z amijem.

Opel rocks-e | Avtor: Opel Opel

Leon Cafnik IZKUŠNJE MEHANIKA Avto Električni avtomobili v servisne delavnice prinašajo številne novosti

Vozilo v dolžino meri le 2,41 metra, poganja ga električni motor, ki proizvede le osem konjskih moči (šest kilovatov), kar omogoča največjo hitrost 45 km/h. V Evropi ga je dovoljeno legalno voziti od 15. leta starosti, zaradi svojega 7,2-metrskega obračalnega kroga pa je idealen za mestno uporabo. Štirikolesnik je postavljen na 14-palčna platišča, kljub temu, da je izredno majhen, pa se v njem lahko prevažajo tudi visoki ljudje do 1,9 metra višine.

Opel rocks-e | Avtor: Opel Opel

Citroën ami one Avto Ali Citroën pripravlja konkurenta renault twizyju?

Sprva bo v prodaji jeseni v Nemčiji, kjer ga bodo kupci lahko naročili prek spleta ali kupili pri izbranih prodajalcih. Drugi evropski trgi naj bi sledili leta 2022.
 

Komentarjev 6
  • Pepe007 10:08 25.avgust 2021.

    V Sloveniji ni takega mesta, kjer bi to prišlo v poštev.

  • Toma 10:03 25.avgust 2021.

    Moraš ene pol ure razmišljat kje ima prvi in kje zadnji konec!

  • rd2dmk2 09:35 25.avgust 2021.

    cena.. sitnica.. če ne bo občutno cenejš od električne dacie, ga lahko dons pokopljejo. še danes so tile mali bencinski štirikoleniki dražji od običajnih avtov. in zadnjič sem ogledoval električni skuter v mercatorju, pa cena, kot bi kupoval RR, pa ...prikaži večpa zraven dobil še baylinerja in rolex. pa nehjte nabijat cene v nebo, samo zato ker spredi piše električni.