Avto > Na Štrom
6211 ogledov

Kia z EV6 predstavlja novo oblikovalsko filozofijo

kia EV6
1/6
Kia
Kia je objavila prve fotografije in nekaj podatkov o njenem prvem izključno električnem avtomobilu. Imenuje se kia EV6, vse o njem pa bo znano še ta mesec.

Za zdaj so izdali podrobnosti o oblikovnih značilnostih novega električnega avtomobila, s katerim Kia uvaja svojo novo oblikovalsko filozofijo »Združeni kontrasti«, ki jo je, kot pravijo, utemeljila na petih stebrih: drznosti narave, veselju z razlogom, moči napredka, tehnologiji za življenje in napetosti za spokojnost. Filozofija sicer išče navdih v nasprotjih, ki jih najdemo v naravi in pri ljudeh, v njenem osrčju pa je vizualna identiteta, ki pozitivne sile in naravno energijo združuje s kontrastnimi kombinacijami osnovnih slogovnih elementov in kiparskih oblik.

Hyundai Kia E-GMP polatforma Avto Korejci zgradili osnovo, okoli katere bodo nastali napredni avti

kia EV6 | Avtor: Kia Kia

V skladu s to filozofijo so kot prvega oblikovali križanca EV6, ki bo slonel na novi električni modularni platformi E-GMP in bo prva Kia, ki bo na voljo le s pogonom na elektriko. Spomnimo, da Kia že ima električnega nira, ki pa si osnovo deli s hibridom in priključnim hibridom.

Digitalni tigrov obraz

Na prednjem delu kie EV6 bodo izstopale predvsem elegantne dnevne luči z možnostjo sekvenčnega dinamičnega osvetljevanja, ki bodo del novega »digitalnega tigrovega obraza« kot elektrificiranega nadaljevanja sedanje »tigrove maske«. Vstopnik za zrak pod masko bo vizualno razširil sprednji del, poudaril visokotehnološko podobo in poskrbel,  da bo zrak aerodinamično optimizirano tekel pod dno avtomobila.

kia EV6 | Avtor: Kia Kia

Predvsem z boka je EV6 nezmotljivo križanec z elegantnimi in aerodinamičnimi linijami, ki v nasprotju z ostrimi visokotehnlološkimi potezami prednjega dela ustvarjajo občutek napetosti v oblikovanju. Pod vrati poteka tudi »značajska linija« avtomobila, ki se okrivi navzgor preko zadnji kolenih lokov in vizualno podaljša avtomobil. Za zadek je značilen padajoči stebriček C s črnimi sijajnimi vložki, ki vizualno razširijo bočne šipe, strešni spojler pa zrak potisne proti spodnjemu spojlerju nad posebnimi zadnjimi lučmi.

Kia carnival Kako? Avto Avto, v katerem se lahko naenkrat pelje nogometno moštvo

Reciklirani sedeži

Po zaslugi nove platforme EV6 ponuja prostorno notranjost, v kateri izstopa predvsem ukrivljeni zaslon, ki v kombinaciji s tanko armaturno ploščo vzbuja občutek odprtosti. Oblikovalci so večino funkcionalnosti zaupali zaslonu, upravljanje klimatske naprave pa vseeno zaupali haptičnim gumbom. Izstopajo tudi tanki, lahki in vizualno zanimivi sedeži, ki dodajo svoje tudi k občutku prostornosti v kabini, tkanina iz reciklirane plastike pa jim zagotavlja robustni videz.

kia EV6 | Avtor: Kia Kia

Kia EV6 je sicer plod sodelovanja Kiinih oblikovalskih studijev v Južni Koreji, Nemčiji in ZDA pod vodstvom glavnega oblikovalca Karima Habiba, ki je o novem oblikovalske jeziku povedal: »Želimo, da naši avtomobili nudijo naravno izkušnjo, ki izboljšuje vsakdanje življenje naših strank. Naš cilj je oblikovati fizično izkušnjo naše znamke ter ustvarjati drzna, izvirna in inovativna električna vozila. Ideje naših oblikovalcev in namen znamke postajajo bolj povezani kot kdajkoli, z našimi strankami v središču tega, kar počnemo in vplivom na vsako odločitev, ki jo sprejmemo.«

Kia Xceed Avto Kia uvaja nov logotip

kia EV6 | Avtor: Kia Kia

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.