Avto > Na Štrom
13867 ogledov

Tesla tudi pri nas noro spustil cene

Tesla model Y Anže Petkovšek Tesla model Y
Električna modela sta postala še precej bolj konkurenčna, zdaj so praktično vse različice znotraj meje za subvencijo države. O tem, kako močno je Tesla spustil cene, govori ves svet.

Tesla je presenetil z novico, da bo močno spustil cene za svoje najbolj prodajane avtomobile. To so uradno potrdili tudi za slovenski trg. Kot razlog navajajo, da je za njimi odlično leto, ki je prineslo nove proizvodne in prodajne rekorde. Med drugim je začela s polno paro delovati nemška gigatovarna pri Berlinu. Vključno z lakirnico, v kateri je zdaj mogoče izbrati pet barv zunanjosti. 

Tesla je najbolj prodajana znamka električnih vozil na svetu. November je bil za znamko še posebej pomemben, saj je model Y postal najbolj prodajan model v Evropi. Ne glede na tip pogona. V Sloveniji se je znamka Tesla v razredu baterijskih vozil zavihtela na prvo mesto. Na vrhu električnih kraljuje model Y.

Kot pojasnjujejo v sporočilu za javnost, je turbulentno obdobje, ki je prineslo številne izzive v dobavni verigi, vsaj za znamko končano. Pohvalili so se z najboljšim obvladovanjem stroškov v celotni industriji in optimiziranim proizvodnim procesom. Po vmesnem dvigu cen zaradi razmer in inflacije pa želijo, da bi imeli zdaj od boljših časov korist tudi kupci. 

Neodvisni analitiki so nekoliko drugačnega mnenja in po poročanju BBC vidijo pocenitev kot odgovor na upočasnjeno prodajo po svetu.  

Model Y v garaži že za 42.500 tisočakov!

Konkretno pocenitev pomeni, da se je v Sloveniji vstopna cena za limuzinski model 3 spustila na 44.990 evrov. Long range različica z večjo baterijo in 4x4 pogonom stane od 52.990 evrov, športna različica performance pa je zdaj vredna 59.990 evrov. 

Tesla 3 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Še bolj je razlika v cenah očitna pri križancu model Y, ki starta s ceno 46.990 za najnovejšo različico z zadnjim pogonom. To je torej le dva tisočaka nad občutno manjšim model 3, medtem ko je bila prej razlika tri tisoč evrov. 

Največje znižanje cene pa sta doživeli različici long range in performance. Prva zdaj velja 53.990 evrov, medtem ko je bila še konec lanskega leta vredna okoli 66 tisoč evrov. Športni performance pa je zdaj na voljo že za 63.990 evrov, kar je sedem tisoč evrov manj. Prav vsi modeli v osnovni opremi torej spadajo v kategorijo za subvencijo Ekosklada, ki postavlja vrhnjo mejo na 65 tisoč evrov. Subvencija znaša 4.500 evrov. 

Konkretno pri model Y long range je razlika med staro ceno, ki ni zapadla v subvencijo, in novo ceno za kupca lahko kar 25 odstotna. Omenjene cene so za osnovne različice tesel, brez funkcij naprednejše polsamodejne vožnje, ki pa jo je mogoče vključiti naknadno.

Omenjeno znižanje cen bo gotovo pomenilo dodaten pritisk na ostale konkurente med proizvajalci velikostno primerljivih električnih avtov, ki so že doslej težko sledili agresivnemu ameriškemu tekmecu.

Rdeča barva po novem dovolj za športne zavore

Glede znižanja cen je treba vedeti še nekaj. Očitno je Tesla pri avtih novega modelnega leta začela vgrajevati določene nove, cenejše komponente. Uporabniki interneta so tako opozorili na zadnji par zavor pri različici Performance.

Kompleta ne dobavlja več Brembo, prav tako so diski in zavorne čeljusti zdaj po velikosti praktično identični tistim v klasični long range izpeljanki. Le da so čeljusti še vedno obarvane rdeče. Vsi nad takšnim "športnim" pristopom niso navdušeni.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 16
  • Pišmevuh 17:32 14.januar 2023.

    Premog, osnova za polnjenje se draži. Dober je to prehod na zeleno. Zeleno, Zelenski, propad.

  • uros63 17:00 14.januar 2023.

    Pa je še predraga.

  • robi2107 11:50 14.januar 2023.

    Samo 42.500 ????!!!! Fumis vaginalis. Kaj je to za enga, ki gnar na cesti pobira? Ki mu dodatki kar sami v žep letijo.

Sorodne novice