Avto > Na Štrom
5844 ogledov

Video: dva električna udeležena v čelnem trku

Test trčenj dveh električnih mercedesov Mercedes-Benz
Objavljen je bil prvi test čelnega trčenja dveh električnih avtomobilov.

Eden od pomislekov pri trku električnega vozila je, da bo zaradi baterij s kemičnimi spojinami, ki podpirajo gorenje, vozilo hitro zagorelo. A testna trčenja, pa tudi same nesreče, gredo v korist tehnologiji.

Električni avtomobili bodo namreč goreli, a ne pogosteje kot bencinski in dizelski. Da bi dokazal varnost električne tehnologije, je Mercedes svoja modela EQA in EQS čelno trčil pod nadzorovanimi pogoji.

Manjši EQA tehta 2,2 tone, večji EQS pa tri tone. Obe vozili sta se premikali s hitrostjo 56 km/h in sta imeli v trenutku trčenja 50-odstotno čelno prekrivanje.

Testni scenarij prikazuje običajno vrsto nesreče na lokalnih cestah. Hitrost simuliranega trka upošteva, da bi vozniki v resničnem dogodku še vedno poskušali zavirati, preden bi vozili trčili. Ta test presega zahteve "crash testa" EuroNCAP, ki poteka pri hitrosti 50 km/h, so prepričani pri Mercedesu.

Čeprav je šlo za težki vozili, je v obeh primerih potniški prostor ostal nedotaknjen in so se vrata po trku lahko odprla. Visokonapetostni sistemi so se med trkom samodejno izključili, same baterije pa so ostale nedotaknjene.

Pri Mercedes-Benzu pojasnjujejo, da so merili kar 150 točk, pri tem so uporabili dve odrasli lutki. Glede na analizo nemškega premijskega proizvajalca vozil so bila tveganja za nevarne poškodbe majhna.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • rd2dmk2 10:16 28.december 2023.

    quis custodiet ipsos custodes ?