Avto
1775 ogledov

Nad smolo z oljčnim oljem

Registrska tablica
1/13
Gregor Prebil
Smola, ptičji iztrebki in mušice na karoseriji vozila. Odstranite jih takoj. Posledice so trajne.

Nega vozila. Po vrnitvi z dopusta temeljito očistite in operite avtomobil ter popravite poškodbe. Trdovratnih zasušenih madežev pozneje ne boste mogli odstraniti.

“Ptičji iztrebki so najnevarnejši, saj vsebujejo kislino, ki razjeda lak. Če jih ne odstranite hitro, lahko na karoseriji za vedno ostane madež, ki ga ni mogoče odstraniti niti s poliranjem,” pravi Jan Kočar, strokovnjak za pranje vozil pri avtopralnici Autoemona. Ptičji iztrebek je najlažje odstraniti z vodo ali nežnim čistilom. Tudi za odstranjevanje drugih madežev, kot so smola in mušice, po navadi niso potrebna posebna čistila. “Drevesne smole na steklih se najlažje znebite z britvico, s karoserije pa toplo smolo odstranite z oljčnim oljem,” razlaga 
Kočar.

Krom še posebno občutljiv

Zelo trdovratni za odstranjevanje so madeži mušic na steklu, karoseriji in registrski tablici. “Ko se enkrat zalepijo, jih je težko odstraniti,” še pravi sogovornik in svetuje: “Mušice odstranjujte sproti. S tablice jih je najlažje sprati s toplo vodo, s karoserije pa z dovolj močnim šamponom. Pri tem morate paziti, da ne poškodujete laka, še posebno kroma, ki ga je na avtomobilih vse več in je najobčutljivejši.”

Nič manj pomembna ni čista notranjost. Za stekla ni treba uporabljati čistil, dovolj sta mokra in suha krpa. Če so sedeži politi s pijačo, uporabite vodni sesalec, saj se lahko sicer zaredijo mravlje, sladkor pa privablja ose. Dlake živali je najlažje povleči na kup z mokro krpo in jih posesati.

Bojijo se vode

"Ljudje se bojijo z vodo prati notranjost avtomobila. Strah je odveč. Novi avtomobili so vodotesni, elektronika pa dobra zaščitena," pravi Kočar in dodaja, da so ljudje pri čiščenju notranjosti pogosto površni: "Prah se nabira v skritih kotičkih. Pri odlagalnih površinah je treba odstraniti gumijaste dele v predalčkih, saj se spodaj nabere veliko umazanije in prahu. Za čiščenje ventilacijskih odprtin se uporabljajo čopiči, nekateri uporabljajo celo ušesne palčke, drugi celo razstavijo avto, a je to vseeno preveč.“

Dno avtomobila je predvsem pod sedeži dobro prepihati s kompresorjem. Tako odstranite umazanijo iz potovalnega prostora. Ne pozabite na predpražnike, ki jih je treba odstraniti in posesati, če so gumijasti, pa oprati in posušiti.

Za čiščenje stekel dovolj voda

Na trgu so različna čistila za stekla, vendar strokovnjak pravi, da za čist pogled zadostuje že kombinacija mokre krpe in takoj zatem suhe. "Ko na steklo naneseš čistilo, moraš steklo obrisati takoj, sicer se zasuši in na steklu ostanejo pikice.“

Po čiščenju temeljito prezračite avtomobil, da se v njem ne bo nabirala vlaga.

Komentarjev 1
  • rado 08:44 27.avgust 2013.

    EJ, če kdo rabi ornk pranje, kristala palača b BTC je po novem avtopralnica ... http://bit.ly/19JhB3u no sej tam je vedno šrpical na vse konce, samo pazi kake bejbe so tam :)