Avto
24 ogledov

Nepredvidljiva jesen na cesti

Jesen na cesti Shutterstock
Jesen. Za voznike je še posebno nepredvidljiva, saj pomeni spremembo po dolgem obdobju suhih cest in toplega vremena. Posamezni odseki cest so lahko med seboj popolnoma različni, menjava se suh in moker asfalt, še posebno nevarni so lahko senčni ovinki in listje na cesti.

Ponujamo vam nekaj nasvetov, ki se jih je jeseni na cesti dobro držati.

Dobra pnevmatika rešuje življenja
Visoke temperature pripomorejo k večji obrabi brisalnikov in pnevmatik, zato jih je dobro pregledati. Tlak v pnevmatikah naj bo nekoliko višji kot poleti. Ne pozabite na stanje akumulatorja; z dovolj zmogljivim ampermetrom ga lahko hitro preverite tudi sami. Za čim krajšo zavorno pot je poleg pnevmatik bistvenega pomena optimalno delovanje zavor, zato preverite tudi stanje olja in po potrebi zamenjajte obrabljene dele. Po potrebi avtomobil odpeljite na pregled na servis.

Nevarna mrzla jutra
Jesenski čas spremlja tudi občuten padec temperatur in poskrbi za slabšo trakcijo pogonskih koles. Posamezni odseki cest, predvsem v mrzlih jutrih in če je ponoči deževalo, so tako lahko med seboj popolnoma različni, saj se velikokrat menjavata moker in suh asfalt. Še posebno nevarni so lahko senčni ovinki. Če je megla, pa še bolj pazite na varnostno razdaljo.

Predvidite nevarnosti

Jesen na cesti | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Marsikateri voznik podcenjuje nevarnost odpadlega listja na cestišču. Na mestih, kjer je listje gosto natrošeno, je oprijem tolikšen kot v močnem nalivu, zato se je treba temu prilagoditi. Vse to od voznika zahteva dodatno mero previdnosti, kar pomeni, da kolikor je le mogoče, predvidite nevarno mesto na cesti in se krizni situaciji poskusi izogniti. Izogibajte se nenadnim in sunkovitim spremembam vozne smeri ter naglemu zaviranju.

Varno do domačega praga
Še posebno previdni morajo biti motoristi, saj je jesenska vlaga zanje zelo nevarna, predvsem zaradi samozavesti, ki so si jo pridobili prek poletja. Napaka, ki jo pogosto delajo vozniki, je, da vozijo preveč na pamet in ne pričakujejo, da se jim na domači poti lahko kaj zgodi. Bolj ko se bosta približevali pozna jesen in zima, več bo pasti, nevarni bodo predvsem mostovi, ki so zelo spolzki, gozdni predeli …

Pazite na pešce
V dneh, ki postajajo vse krajši, je pomembno, da ste dobro vidni, kar velja zlasti za pešce in kolesarje. Pomembno je, da dosledno upoštevate postulat treznosti za volanom. Tretja pomembna stvar je sodelovanje v prometu – pešec mora iskati stik z voznikom, kolesar z voznikom in pešcem ter vozniki med seboj. Vsak udeleženec mora jasno nakazati, kaj bo storil v prometu, kam bo zavil, kako bo peljal. To je zagotovilo za varnost. Prijaznost v prometu je zelo pomembna. Močnejši mora vedno dati prednost šibkejšemu.

Divjad vas lahko preseneti
Ob vse krajših dneh se povečuje nevarnost nesreč z divjadjo. Največkrat je za trk kriva neprilagojena hitrost. Pazljivi bodite na opozorilne table, ki označujejo območje, kjer divjad prečka cesto, in prilagodite hitrost, da bi se lahko ob prečkanju divjadi hitreje odzvali.

Počasneje skozi meglo
Danes in jutri bo pretežno jasno, zjutraj bo po nekaterih nižinah megla. (Foto:  | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Megla je značilen jesenski pojav, zato povečajte varnostno razdaljo in zmanjšajte hitrost. Če je vidljivost 50 metrov, je lahko hitrost največ 50 kilometrov na uro. Vsi vozniki, katerih vozila so opremljena s sprednjimi in zadnjimi meglenkami, morajo biti pozorni na zakonska določila, kdaj lahko uporabljajo meglenke na svojem vozilu. Uporaba luči za meglo je dovoljena takrat, ko se vidljivost zmanjša na 50 metrov. Takoj ko se vidljivost zboljša, je treba luči za meglo ugasniti, saj sicer ovirate druge udeležence v prometu.

Komentarjev 1
  • zic 16:34 30.september 2012.

    koristen članek! hvala