Avto
31 ogledov

Otroci naj izstopajo na desni strani

šola, prvi šolski dan, prvošolčki, Zoran JAnković Žurnal24 main
Ob začetku novega šolskega leta bodo policisti v bližini šol in vrtcev poostreno nadzirali promet. V zvezi z zagotavljanjem varnosti otrok ob začetku novega šolskega leta so policisti staršem pripravili nekaj nasvetov, kako pravilno ravnati v prometu.

Vsi vozniki se morajo zavedati, da so otroci v prometu nepredvidljivi in da si prometne predpise pogosto razlagajo po svoje, prav tako pa ne zmorejo pravilno oceniti hitrosti in oddaljenosti bližajočega se vozila.

Policisti zato vsem voznikom in staršem svetujejo:

- Osebe, ki prevažajo otroke, morajo poskrbeti, da bodo otroci in mladoletniki pri prevozu dosledno zavarovani z varnostnimi pasovi. Mlajše oziroma manjše otroke morajo starši prevažati na način, da so le ti zavarovani z zadrževalnim sistemom, primernim otrokovi telesni rasti in telesni masi.

- Starši se morajo zavedati, da se otroci v prometu zgledujejo po starejših.

- Otroci naj vstopajo v avto in izstopajo iz njega na desni strani, saj je ta obrnjena k pločniku oziroma stran od prometa.

- Vozniki, ki prevažajo otroke v šolo in iz nje, naj ustavljajo vozila na za to predvidenih mestih. S tem preprečimo, da otroci ne stečejo iz avta neposredno na cesto.

- Otroci morajo imeti na poti v vrtec in prvi razred osnovne šole ter domov spremstvo polnoletne osebe. Spremljevalci so lahko tudi starejši otroci in mladoletniki, če to dovolijo starši. Otroci lahko samostojno sodelujejo v cestnem prometu šele, ko se starši prepričajo, da otroci razumejo nevarnosti in so seznanjeni s prometnimi razmerami.

- Starši naj opozorijo otroke, da morajo vedno počakati avtobus na posebej označeni avtobusni postaji. Pred vstopanjem v vozilo morajo potniki počakati, da se avtobus popolnoma ustavi.

- Vožnja mimo na smernem vozišču ustavljenega vozila, ki je posebej označeno za prevoz skupine otrok in ima vključene varnostne utripalke, ker otroci vstopajo ali izstopajo, za vozila, ki vozijo po istem smernem vozišču, ni dovoljena. Vozniki vozil, ki vozijo mimo po smernem vozišču za vožnjo v nasprotni smeri, pa morajo voziti z zmanjšano hitrostjo in posebno previdno ter po potrebi ustaviti vozilo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.