Avto
21 ogledov

Nadzor pokazal, da ni bilo nadzora

Šola vožnje Anže Petkovšek
Čeprav je za nadzor obstajala zakonska podlaga, se ta ni izvajal. V dveh letih (2010 in 2011) namreč ni bil opravljen niti en nadzor.

Na ministrstvu za infrastrukturo in prostor so predstavili ugotovitve izrednega nadzora nad direktoratom za promet in Agencijo RS za varnost v prometu (AVP) ter ukrepe za odpravo nepravilnosti. Nadzor je odredil minister Samo Omerzel zaradi afere izdajanja vozniških dovoljenj.

Izdanih 161 spornih potrdil 

Minister Omerzel je povedal, da so bile zoper štiri šole vožnje vložene kazenske ovadbe, za eno je bila vložena pravnomočna obtožnica, zoper eno organizacijo pa izdana že pravnomočna kazenska sodba. Vršilec dolžnosti direktorja AVP Igor Velov pa je pojasnil, da so štirim šolam že odvzeli pooblastila, dve pa sta v postopku in ju imajo pod drobnogledom.

V 11 organizacijah so izdali 2163 potrdil o opravljeni varni vožnji za izbris kazenskih točk. Za dve potrdili so poslali poročilo državnemu tožilcu, podlage za kazensko ovadbo pa ni, za 1614 potrdil še teče kazenski postopek, za 868 so podali kazensko ovadbo, za 52 potrdil pa že izdali pravnomočno kazensko sodbo. Tistim, ki so jim kazenske točke torej neupravičeno izbrisali, jim jih bodo vrnili. In odvzeli vozniška dovoljenja, če bodo presegli dovoljeno število. 

Ugotovili so tudi, da so v enem izpitnem centru izdali 161 potrdil o opravljenem vozniškem izpitu v nasprotju z veljavnimi predpisi in na podlagi storitve več korupcijskih kaznivih dejanj. Predkazenski postopek pa v teh primerih še teče, v večini primerov naj bi šlo za povratnike, ki so jim vozniško dovoljenje odvzeli in so morali ponovno opravljati izpit.

"Trenutno se take pravilnosti ne morejo več dogajati. Če bi se zgodilo, pa bi to zelo hitro ugotovili, tudi kdo je to bil," je povedal Velov.

Brez nadzora

Kot je povedal Omerzel, v letih 2010 in 2011 ni bil opravljen noben strokovni nadzor, leta 2012 jih je bilo deset, leto kasneje 66, letos pa so opravili tri nadzore. "Izredni nadzor nad direktoratom je pokazal, da se ni izvajal strokovni nadzor, čeprav za to obstaja zakonska podlaga. A je to v zakonu nejasno napisano, zato bomo to področje uredili," je povedal.

Kot so napovedali, bodo nove nepravilnosti preprečevali tudi z nadgradnjo registra voznikov, ki bi spremljal voznika od vpisa v šolo vožnje. "Zaostrili bomo pogoje in vzpostavili sistem, v katerem bo v vsakem trenutku mogoče ugotoviti, kdo je bil odgovoren za kaj in kje je prihajalo do zlorab," je povedal Omerzel.

Spomnimo …

Afera Avtošole je izbruhnila novembra, ko je policija sporočila, da so do konca oktobra ovadili 26 ljudi, osumljenih 483 kaznivih dejanj, ki naj bi med drugim prodajali vozniške izpite. Ugotovili so tudi, da so pri dodatnih programih varne vožnje mladih voznikov v najmanj 1.200 primerih izdali potrdilo o opravljeni vožnji, čeprav te niso bile opravljene.

Komentarjev 3
  • tero 15:45 17.januar 2014.

    po več kot dveh mesecih, pa tako izčrpno poročilo, bravo, to je bilo pa res težko ugotovit

  • kukin 13:07 17.januar 2014.

    Ubogi državni uradniki le kakšno plačo bi imeli če bi bili odvisni od tistega kar pride iz proizvodnje do kupca...

  • frogstomp 12:48 17.januar 2014.

    dokler nadzor deluje tako, da te preusmerja iz ene institucije na drugo, kjer noben nič ne ve, zravn te pa še tako oglobijo, da si lahko zadolžen do konca življenja... si ga niti ne želimo.