Avto
24 ogledov

Nasveti Roka Kosmača

Rok Kosmač je velik navdušenec nad avtomobili. Žurnal24 main
Mladi slovenski glasbenik Rok Kosmač je velik navdušenec nad vonjem po bencinu in potovanji. Avtomobilski salon je obiskal dvakrat.
Katerega od večjih avtomobilskih salonov ste že obiskali in kaj ste si najbolj zapomnili?
Doslej sem dvakrat obiskal avtosalon v Ženevi, letošnji obisk pa zaenkrat še visi v zraku.... Poleg salona me je navdušila pot tja in nazaj. Švica ima res enkratno pokrajino, vse zeleno, polno jezer, slapov in ogromno tunelov. Motila me je le zelo nizka omejitev na avtocestah. Najhitreje je dovoljeno voziti 120 km/h, radar za meritev hitrosti pa je postavljen na vsakih 500 metrov. Na avtosalonu me je osupnila odlična organizacija in preglednost, vse je po švicarsko urejeno in popredalčkano. Vse se odvija točno po urniku.

Kateri svetovni avtosalon še niste obiskali, pa si ga želite in zakaj?
Mogoče bi nekoč odšel v Detroit ali na Pariški avtosalon. Predvsem zaradi druge klime. Verjetno je osnova povsod enaka, pa vendarle ima pridih države v kateri se nahaja. V Detroitu bi bilo verjetno na vpogled več pravih ameriških avtomobilov.

Kaj vas navdušuje na avtosalonih? So to prototipi, nova vozila, hostese, kaj drugega?
Sem ljubiteljev avtomobilizma in obisk avtosalona je prav gotovo enkratna priložnost, da združiš užitek in obenem pred vsemi ostalimi izveš nekaj o novostih na avtomobilističnem področju. Med drugim vidiš en kup prototipov in zanimiv predelav, pa lepih deklet je tudi na pretek.

Kateri avtomobil bo na letošnjem salonu v Ženevi pritegnil največ vaše pozornosti?
Če bom uspel ponovno obiskati avtosalon, se bom verjetno zadržal pri Lexusih, podrobno si bom ogledal prestižne znamke in predelave, zanimivo pa bo videti tudi kak nov koncept, da vidimo kaj nas čaka v daljni prihodnosti.

Pevec priporoča, da obisk avtosalona združite z naravnimi in drugimi znamenitostmi Švice in Italije. © Rok Kosmač

 
Kaj priporočate obiskovalcem iz Slovenije, da si na poti do Ženeve in v samem mestu še ogledajo, poleg avtomobilskega salona?
Kot sem omenil sem Ženevski avtosalon obiskal dvakrat. Prvič sem se na pot podal preko Milana, potem pa po dolini Aosta, nad katero se nahaja nekaj najvišjih evropskih vrhov, npr; Mont-Blanc (4810 m), pa tudi drugi alpski štiritisočaki: Monte Rosa ali Mont-Rose (4634 m), Cervino ali Cervin (4478 m), Grandes Jorasses (4208 m), Dent d'Hérens (4179 m), Gran Paradiso ali Grand-Paradis (4061 m). Mejo prečkaš po predoru, ki se nahaja pod Mont Blancom. Ko se odločiš za to možnost, dobesedno preskočiš celotno Švico in se pripelješ direktno v Ženevo. Meni je bila ljubša druga pot, katero bom opisal spodaj. Če se na avtosalon podajate z avtom, kar močno priporočam, si je na poti tja dobro ogledati nekaj enkratnih krajev. Začnete lahko že z Verono v Italiji, priporočam tudi postanek ob Lago di Como, seveda če boste ubrali pot severno od Milana, na Švicarski strani pa je enkraten kraj Lugano (leži ob jezeru, katerih je v Švici res ogromno), kjer se je pred več kot 54-timi leti odvijal pri festival Evrosonga (leta1954). Če ste ljubitelji gradov imate v Bellinzoni enkratno priložnost za ogled treh gradov (Castelgrande, Montebello, Sasso Corbaro), ki so pod okriljem UNESCA. V tem predelu prevladuje italijanščina. Pravo doživetje je tudi vožnja skozi predor Gothard, dolg kar 17 km, mislim da je najdaljši v Evropi. Takoj zatem je Luzern, še eno prijetno mesto, tudi to leži ob jezeru. Mogoče vas bo arhitektura Luzerna spomnila na star del Ljubljane. Sicer pa je Luzern glavno mesto kantona Lucern. Švica je namreč razdeljena na nekakšne večje občine, imenovane kantone, le teh je 26. No v Luzernu je jezik sporazumevanje nemščina. Priporočam tudi obisk glavnega mesta Bern, predvsem v večernem času, ko se promet malo umiri. Sicer pa je promet v Švici urejen, ni gneče, ni prekrškov, ker so kazni gromozansko visoke. Na poti do Ženeve se je seveda nujno ustaviti ob Ženevskem jezeru v kraju Montreux, kjer je zadnje mesece svojega življenja preživljal Freddy Mercury. Ob jezeru je tudi Freddijev spomenik. Tudi Lausanna je zanimiva, je nekakšen švicarski Portorož, kjer se sporazumevajo v fransoščini, kakor tudi v vsej južni Švici. Točka vredna ogleda je Katedrala Notre-Dame v Lausanni, svoj pečat pa vam dajo tudi znani švicarski vlaki, ki jih je, poleg tramvajev, res veliko. Za vse športne navdušence: v Luasanni je en kup mednarodnih športnih sedežev in komitejev: olimpijski, teniški, konjeniški, veslaški, bejzbolski....Če vas gane enkratna narava, potem priporočam obisk vinorodnih lokacij in višjeležečih predelov, seveda pa je za obisk le teh priporočljiv kak toplejši mesec. Na poti do Ženeve je še nekaj manjših krajev, in nato Ženeva, ki vas bo očarala s simpatičnimi lokali, malimi trgovinicami in enkratnim Ženevskih jezerom. Priporočam prečkanje jezera, sprehod po Ženevi, obisk kake tipične švicarske gostilne in obisk Francije, ki se nahaja 800 m od avtosalona (le ta je lociran na ženevskem letališču).
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.