Avto
24960 ogledov

Nemci opozarjajo na prevare na slovenskih cestah

Okvara avtomobila Shutterstock
Največji nemški avtomobilski klub ADAC svoje člane opozarja na prevarante v jugovzhodni Evropi, tudi v Sloveniji. To so njihovi triki.

Prevaranti se lažno predstavljajo kot strokovnjaki ADAC za pomoč na cesti. Pri ADAC opozarjajo, da so prevare najpogosteje zaznali na Madžarskem in v Srbiji, vse pogosteje pa tudi v Bolgariji, zaznali pa so jih tudi na Hrvaškem in v Sloveniji.

FIA Road Patrol training for excellence 2016 Avto AMZS mehaniki na evropskem tekmovanju premagali vso konkurenco

Prevaranti uporabljajo vozila, ki so zelo podobna vozilom klubov za pomoč na cesti in ki s svojimi napisi na karoseriji vozila namigujejo, da delajo po naročilu ADAC-a. Tudi "mehaniki" naj bi bili pogosto oblečeni v kombinezone z oznako ADAC-a.

Policisti voznikom svetujejo, naj med postanki na avtocestnih počivališčih ves čas nadzirajo svoje vozilo in predmete v njem. Če se od vozila oddaljijo, ga naj zaklenejo in naj ne puščajo vrednejših predmetov na vidnih mestih. Priporočajo tudi, da osebne dokumente in denar hranijo v več torbah oz. denarnicah, saj tako v primeru tatvine ne izgubijo vsega. Voznikom svetujejo, naj ne parkirajo na oddaljenih mestih večjih počivališč. Bolje je parkirati na osvetljenih delih počivališč. Priporočljiva je tudi uporaba avto alarmnih sistemov.

 

Prazna pnevmatika in kit za popravilo Policisti razkrili trike Avto Tatovi na avtocestah in počivališčih vse bolj domiselni

Prevaranti naj bi na avtocestah pogosto prežali na vozila v okvari, pri čemer celo s profesionalno opremo ovirajo mobilni signal, da vozniki pokvarjenega vozila ne bi mogli poklicati prave pomoči na cesti.

Primerov goljufij nad turisti z nudenjem pomoči na cesti pa slovenski policisti niso zaznali. Prav tako niso zaznali, da bi se pojavili posamezniki, ki zlorabljajo znake in opremo ADAC ali drugih služb za nudenje pomoči, so potrdili iz slovenske policije za zurnal24.si.

"Še vedno, kakor tudi v preteklih turističnih sezonah, beležimo porast problematike tatvin in drznih tatvin na AC počivališčih. Samih prevar nad turisti ali potniki na AC je razmeroma malo in gre le za posamezne osamljene primere," še dodajajo naši policisti.

Avto, okvara | Avtor: Profimedia Profimedia

AMZS na pomoč na cesti tudi kolesarjem. Avto Po novem pomoč na cesti tudi ob okvari kolesa

Pri ADAC svoje člane opozarjajo, da v tujini za usluge nikoli ne plačujejo na kraju okvare, ampak vedno plačajo preko samega avtomobilskega kluba. Prav tako se v primeru večje okvare, popravilo izvajajo le v preverjenih mehaničnih delavnicah, s katerimi ima ADAC podpisano pogodbo.

Električni avto Ne počnite tega Avto Nova priljubljena tarča avtomobilskih tatov

Pri lažni pomoči vozilo največkrat odpeljejo v delavnico, kjer za popravilo zaračunajo znatno večji znesek. 

Prodajajo, luknjajo, kradejo ... 

Zbrali smo nekaj najbolj pogostih trikov, ki se jih nepredipravi poslužujejo tudi na naših avtocestah, predvsem počivališčih, kjer pozornost drugih udeležencev v prometu pritegnejo s prodajo lažnega blaga, ponaredkov (lažen zlat nakit iz medenine), pri tem pa omenjeno situacijo izkoristijo za to, da iz vozil odtujijo predmete, kot so torbice, denarnice, prenosni telefoni ipd.

Pnevmatika | Avtor: PU Kranj Včerajšnji prizor z gorenjske avtoceste. PU Kranj

Storilci na počivališču ali na bencinskem servisu preluknjajo pnevmatiko na vozilu oškodovanca in se kasneje, ko se oškodovanec nekaj kilometrov naprej na avtocesti ustavi zaradi izpraznjene pnevmatike, pripeljejo za njim in mu ponudijo pomoč, izvršijo tatvino iz vozila. Storilci pogosto izkoristijo odsotnost voznikov osebnih ali tovornih vozil tako, da vlomijo v vozila in kabine tovornih vozil in iz njih odtujijo različne predmete.

Nekatera kazniva dejanja pa so bila v preteklosti izvršena, medtem ko so vozniki počivali v svojih vozilih. Običajno navedena kazniva dejanja izvršuje več storilcev hkrati, njihove naloge pa so pri tem deljene. Pogosto tovrstna kazniva dejanja izvršujejo tuji državljani različnih narodnosti. Kot žrtve kaznivih dejanj se pojavljajo tako državljani Slovenije kot tudi tujci, ki potujejo skozi Slovenijo. Storilci so ob cestah nastavili otroški sedež s plastično lutko dojenčka v njem in čakali, da bi nekdo ustavil in pomagal zapuščenemu dojenčku. Ko je žrtev izstopila iz avtomobila, so jo obkrožili in okradli.

Komentarjev 2
  • lada 15:35 11.julij 2021.

    baje je pri Greg na Trojanah in ahta krape, da se ne prehladijo; ćim pride komedijant, ga štrafajo za 1200, oo €, če je baje tako ukazala kresnjena babura, ki z eroplanom gre po gate v Milano - kar se ...prikaži več qurbe zberejo na kupu, je sranje !

  • mph 15:24 11.julij 2021.

    Avtocestna policija je že začela delat?