Avto
4209 ogledov

Ni šala: kače so ustavile Teslo!

Tesla gigatovarna pri Berlinu Epa
Gradnjo težko pričakovane Tesline tovarne pri Berlinu so po vseh zapletih zdaj zavrle še kače.

Nemško sodišče je po pritožbi dveh navavovarstvenih skupin z začasno odredbo odločilo, da se mora gradnja Tesline "gigatovarne" zaustaviti zaradi zaščite kač, ki so v procesu zimskega spanja. Naravovarstveniki so opozarjali, da je Tesla v poznopoletnem seljenju ogroženih vrst živali naredil premalo za zaščito kač in kuščarjev na območju, kjer se je zdaj začelo izsekavanje velikega dela gozda. S krčenjem rastja pa  prihaja do množičnega uničevanja zimskih gnezd zaščitenih živali, trdijo zaščitniki narave.

Ker gre za področje, ki pokriva skoraj tretjino celotne načrtovane površine tovarne, pomeni sodna ustavitev resno coklo za izgradnjo tovarne v predvidenem roku. 

Tesla logo Visok skok cen Avto Tesla močno zvišal cene po Evropi in tudi v Sloveniji

Tesla gigatovarna pri Berlinu | Avtor: Epa Epa

Sodišče bo po pregledu stanja v kratkem, morda še ta teden odločilo, ali bo Tesli dovolilo z nadaljevanjem del, poroča Bloomberg. Po prvotnih načrtih bi morala tovarna začeti z delovanjem že julija prihodnje leto.

Primer po mnenju naravovarstvenikov kaže, da ni nihče nad zakonom, niti Tesla ne, pa četudi je v ozadju gradnje prve tovarne tega proizvajalca električnih vozil silovit politični pritisk. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.