Avto > Na Štrom
2014 ogledov

Tesla močno zvišal cene po Evropi in tudi v Sloveniji

Tesla model S Tesla
Ameriški proizvajalec vozil je naredil konkreten popravek navzgor pri cenah za model S in model X, kar je povzročilo precej nemira po Evropi.

Tesla je v preteklosti zaradi dejstva, da je želela kot popolnoma nova znamka na trgu prodreti in se uveljaviti med velikimi imeni, zasledovala nenavadne prakse. Tako glede načina prodaje, marketinga kot glede obvladovanja proizvodnjih stroškov svojih električnih avtov. Vsak prodani model S, ki je bil njihov "halo" avto, so tako zavestno prodajali z minusom, nič drugače ni bilo z večjim model X in njegovimi "falcon" zadnjimi vrati. Šele z masovno proizvodnjo in globalno prodajo model 3 znamka zdaj kuje visoke dobičke. Tesla je zdaj zaradi prednosti na številnih področjih v primerjavi s tekmeci zdaj v položaju, ko lahko sama močno vpliva na cenovna razmerja na trgu.

Včeraj je udarila vest, da Tesla po Evropi konkretno zvišuje cene. Po poročanju agencije Reuters je znamka podražila prav model S in model X. Na glavnih trgih, kamor sodijo Nemčija, Italija ali Velika Britanija, sta se modela podražila kar za pet evrskih tisočakov. V Nemčiji tako namesto pri 76.990 evrih model S starta pri 81.990 evrih. 

Na nekaterih drugih trgih pa so cene zvišali za manj.

Tesla model X | Avtor: Tesla Tesla

Popravek navzgor tudi v Sloveniji

Cene so zvišali tudi za kupce v Sloveniji, vendar za model X še več kot za S.

Za model S long range plus je treba po novem pri nas (brez vključene subvencije Ekosklada) odšteti 84.990 evrov. Prek meje stotih tisočakov pa je bila potisnjena različica performance, ki zdaj stane 101.990 evrov. Najbolj športna različica plaid s tremi elektromotorji, ki ima pospešek do 100 km/h manj kot 2,1 sekunde in prek 700 kW moči, pa nosi ceno 140.990 evrov. 

Model X se je pri nas podražil kar za pet tisočakov in zdaj starta pri 93.990 evrov za long range plus, performance različica pa od 110.990 evrov. 

Kot navaja Reuters, gre pri podražitvi za avtomobile, katerih izdobava naj bi se začela marca prihodnje leto. Za model 3 cene v Sloveniji ostajajo na enakem nivoju in se začnejo pri 43.990 evrih. Za najnovejši manjši križanec model Y pa cen v slovenskem konfiguratorju še ni, medtem ko v sosednji Avstriji stane najmanj 63 tisoč evrov.

Tesla je na slovenski trg odločneje stopil zgodaj jeseni, ko je v Ljubljani najprej odprl svoj "store", v kratkem pa bo sledil še prvi uradni servis pri nas.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • sandi76 09:36 27.november 2020.

    Konkreten začetek konca. Evropo preplavljajo električni avtomobili in Tesli se maje stolček.

  • maresem 09:25 27.november 2020.

    Dol mi visi in za teslo in za povišanje cene. Itak bo šlo jutri že vse v 3PM in Tesla in Amerji in cel svet skupaj z globalno kriminalno združbo.

  • ak 09:17 27.november 2020.

    Dokler bo obstajal folk, ki bo kupoval takšen luksuz oziroma takšne avte za takšno ceno, bodo pač prodajali takšne avte po takšni ceni. Cena je vedno odvisna od povpraševanja in ponudbe, v primeru Tesle pač na globalni ravni. Če gre ...prikaži več za luksuz, je prav, da je tako. Druga pesem bi bila, če bi šlo za življenjske potrebščine. Tam je pa potrebno zaščititi mikro raven.

Sorodne novice