Avto
88 ogledov

Nissan qashqai bo lahko leta 2017 sam vozil po slovenskih cestah

Nissanov sistem proPilot Nissan
Nissan je predstavil novo tehnologijo, ki bo omogočila povsem samodejno vožnjo po enem voznem pasu. To pomeni, da vozilo samo pospešuje in zavira, pelje v ovinek. Naj japonskem bo tehnologija na voljo že od avgusta v modelu serena, v Evropo prihaja prihodnje leto - vgrajevali jo bodo v prenovljenega športnega terenca qashqaija.

Nissan je avtonomni sistem poimenoval ProPILOT, vpliva pa na pospeševanje, zaviranje, posega tudi v krmilni mehanizem. Pri Nissanu so prepričani, da bo tehnologija voznika razbremenila, vožnja pa bo udobnejša in varnejša. Sistem, ki ga voznik vklopi ali izklopi s pomočjo stikala na volanskem obroču, deluje s pomočjo male kamere, ki je opremljena z napredno programsko opremo, ki v hipu obdela sliko pred vozilom. Prepoznava tako vozila, kot talne označbe na cestišču, vozilo pa na podlagi ocene usmerja na sredino voznega pasu.

Ko voznik aktivira sistem, lahko določi, kakšna naj bo hitrost, v primeru modela serena med 30 km/h in 100 km/h, nato pa vozilo samodejno vzdržuje razdaljo do vozila spredaj in po potrebi zaustavi vozilo, ter nato spelje. Tudi v oster ovinek, pravijo pri Nissanu.

Nissan Pro Pilot | Avtor: Nissan Nissan

Leta 2018 nameravajo pri Nissanu predstaviti tehnologijo za avtonomno vožnjo po več pasovih, ki bo omogočala menjavo voznih pasov na avtocesti, leta 2020 pa še sistem za avtonomno vožnjo po mestnih ulicah in križiščih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.