Avto
33 ogledov

Novi moped za pogumno Srbkinjo

Tomos Tomos
Snežana Đikić - Dada iz okolice srbske Jagodine, ki se je več kot tri desetletja v službo, tudi v dežju in snegu, vozila z legendarnim Tomosovim mopedom, proizvedenim leta 1974, je bila za svojo vztrajnost nagrajena z novim Tomosovim "avtomatikom".

Zgodbo so povzeli srbski mediji, Večernje novosti pa so objavile, da je bila Snežana v zadnjih tednih, ko se je Srbija soočala z velikimi težavami zaradi obilnih snežnih padavin, pravzaprav edini motorist na tamkajšnjih cestah.

Kot je Snežana pojasnila v nadaljevanju, se iz domače vasice, ki je od Jagodine oddaljena kakih pet kilometrov, s Tomosovim dvokolesom vozi prav vsak dan, ne glede na vreme, že od leta 1982, ko se je kot glavna kuharica zaposlila v eni izmed jagodinskih restavracij. V teh letih se je na svoje prevozno sredstvo izjemno navezala in se tudi marsičesa naučila. Med drugim danes zna sama zamenjati svečke ali namestiti pogonsko verigo, če je to potrebno.

Na dvokolo se je navezala zaradi njegove zanesljivosti. Kot rada pove, je Tomosovo kolo z motorjem v tridesetih letih niti enkrat ni pustilo na cedilu, še več, z njim je poti krajšala tako svojim otrokom kot tudi sodelavcem. "V vsem tem času sem vozila številne motorje, majhne in velike, a še zmeraj mi je najbolj pri srcu moj Tomosov avtomatik," pravi Dada.

Zanimiva zgodba je pritegnila tudi zaposlene v Tomosu, ki so se odločili, da Snežano presenetijo s posebno gesto. Obiskali so jo kar v restavraciji, v kateri je zaposlena, in njen vozni park posodobili s povsem novim Tomosovim avtomatikom.

"Presrečna sem. Ostala sem brez besed …" so bile Dadine prve besede, ko je na delovnem mestu zagledala svoje novo darilo, ki ji ga je izročil Tomosov predstavnik v Srbiji. Ta ji je na kratko tudi predstavil novo vozilo, Snežana pa je takoj za tem pogumno krenila na svojo prvo vožnjo.



Komentarjev 6
  • westal 08:21 26.november 2013.

    Avtomatika z dvema prestavama res še ni bilo. Bili pa so avtomatiki z eno hitrostjo z avtomatsko sklopko.

  • McBobo 12:44 13.maj 2013.

    Dizajn Tomosov že dolgo ni več v korak s časom. Kar me pa najbolj moti je pa to, da te motorje delajo na Kitajskem, namesto da bi jih še naprej delali v Sloveniji slovenski delavci. Cena je pa ista oz. ...prikaži več večja kot včasih, ko so bili 100% narejeni doma. Žalostno za celo državo in EU, da se to dopušča. Potem pa cvilijo, da je recesija. Ja kako pa bo drugače, če imamo evropejci zmeraj manj dela? To so osnove ekonomije. Samo celi EU to ne potegne.

  • Žurnalček 10:46 25.oktober 2012.

    No da vidmo ali bo kaj iz tegale. Jaz imam v stanovanju ležeč bojler Tiki -Mares star 52 let , ki dela brez prekinitve z prvim grelcem in je služil povprečno stalno 3.5 članom !