Avto
7427 ogledov

Novo mesto: Tako bo proizvodnja vozil potekala po novem

Magna Steyr Hoče Anže Petkovšek Otvoritev lakirnice Magna
Kia namerava v kratkem začeti s proizvodnjo vozil na Slovaškem. Tudi pri Magni v Gradcu so v nizkem startu. Z delom bodo začeli v Novem mestu v Adrii Mobil.

Da se stvari v Evropi premikajo na bolje, kažejo odločitve nekaterih tovarn z vozili, da vnovič zaženejo proizvodnjo. Po pisanju Automotive News Europe bo Kia proizvodnjo modela ceed in SUV-ja sportage v tovarni v Žilini na Slovaškem ponovno zagnala 6. aprila. Proizvodno linijo so zaradi izbruha koronavirusa zaustavili 23. marca. Na drugi strani je koncern Volkswagen, ki ima proizvodnjo tudi na Slovaškem, proizvodnjo za zdaj zamrznil do 9. aprila.

Kia sportage | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Kmalu na visokih vrtljajih

Proizvodna linija bo stekla tudi v Gradcu, kjer avtomobile proizvaja Magna Steyr, tudi ob podpori slovenske lakirnice.

Magna Steyr Hoče | Avtor: Anže Petkovšek Otvoritev lakirnice Magna Anže Petkovšek

V Gradcu bodo po zaustavitvi strojev 17. marca z delom spet začeli v ponedeljek, 6. aprila. Na začetku bodo izdelovali prototipe, serijska vozila pa bodo iz tovarne zapeljala po velikonočnih praznikih. Tovarna naj bi na "polnih vrtljajih" spet obratovala od 20. aprila dalje. Ob začetku del so uvedli poseben protokol dela, ki predvideva manjši delež zaposlenih. 

Hoška Magna, ki je zaradi preprečitve širjenja okužbe z novim koronavirusom pred dvema tednoma začasno ustavila proizvodnjo v svoji lakirnici, kljub prvotnim načrtom, da s proizvodnjo nadaljuje v začetku aprila, za zdaj še ne bo zagnala linij. Kot so za STA pojasnili v družbi, bodo do nadaljnjega zaposleni ostali na čakanju doma.

V Novem mestu sprejeli protokol dela

Kot piše STA bodo proizvodnjo nadaljevali tudi v novomeški Adrii Mobil z več kot 1100 zaposlenimi, kjer so zaradi zagotavljanja varnosti in zdravja zaposlenih ob izbruhu epidemije koronavirusa pred 14 dnevi začasno zaustavili proizvodnjo. Zagnali jo bodo prihodnji teden, ko bodo v ponedeljek najprej pripravili proizvodni proces, zagon celotne proizvodnje pa je predviden v torek.

Adria Mobil v v Düsseldorfu | Avtor: Adria Mobil Adria Mobil

Iz Adrie Mobil, kjer izdelujejo počitniške prikolice, avtodome in druga vozila za prosti čas, so sporočili, da izvajajo ukrepe in postavljajo pogoje dela, da bo po vnovičnem zagonu proizvodnje delo potekalo varno za preprečitev širjenja okužbe z novim koronavirusom in da bo zagotovljen in oskrbljen proizvodni proces. V vsem tovarniškem kompleksu je obvezna uporaba zaščitnih sredstev, zagotovili so dodatna sredstva za higieno oz. razkužila, milo in drugo, zagotovili so t. i. drsni delovni čas. Določili so poseben režim ob vstopu v podjetje, prilagodili organizacijo prehrane za zaposlene in zagotovili dodatno čiščenje ter razkuževanje prostorov. Kot še piše STA bodo v sodelovanju s strokovnimi sodelavci novomeškega Rdečega križa še naprej preverjali telesno temperaturo vseh zaposlenih.

Volkswagen tovarna proizvodnja | Avtor: Epa Epa

VW v Nemčiji začenja v drugi polovici aprila 

Medtem pa so iz koncerna Volkswagen sporočili, da bodo njihove tovarne v Nemčiji ostale zaprte do 19. aprila. Povedali so, da nadaljujejo z "intenzivnimi pripravami na obnovo proizvodnje". Zaščita zaposlenih bo bistveno okrepljena. "Dobro napredujemo z zelo obsežnimi ukrepi za postopno povečanje proizvodnje. Slednji se nanašajo tako na higieno kot na razdaljo med zaposlenimi na proizvodni liniji," besede Volkswagnovega šefa za proizvodnjo in logistiko Andreasa Tostmanna povzema Automotive News Europe.

Komentarjev 4
  • mercedesb 13:12 01.april 2020.

    Tole bo pa mastna prvoaprilska!

  • maresem 12:38 01.april 2020.

    Spet en trapast članek. Še pol leta se ne bo vedelo kako in kaj bo kdo....

  • sam50 12:21 01.april 2020.

    Giganti imajo vedno svoje zakone,ki so na enem edinem imenovalcu-dobičku....