Avto
45 ogledov

Občine lahko za malo denarja do več varnosti

Cops sistem Gregor Prebil
Le še do konca tedna imajo občine čas, da z malo vloženimi sredstvi precej izboljšajo varnost na nevarnih prometnih odsekih.

Do 18. julija je namreč odprt razpis z namenom izboljšanja varnosti v cestnem prometu, ki občinam v višini 60 odstotkov sofinanciranja postavitev sistema za opozarjanje na nevarnih delih cest. Projekt skupaj sofinancirata Zavarovalnica Triglav in družba A.s.K., slovenski izdelovalec inteligentnih rešitev za promet.

  • Več o pogojih lahko interesentje preberejo TUKAJ.

Predmet razpisa je sistem, ki je učinkovit na nepreglednih cestnih odsekih, kjer prihaja do večkratnih prometnih nesreč zaradi neupoštevanja pravil o prednosti ter katerih posledica je predvsem nepreglednost križišč. 

Sistem se lahko postavi, kjer je zaradi slabe vidljivosti onemogočena dobra presoja voznika pri vključevanju na prednostno cesto. Sistem s programsko nadzorovanimi senzorji in aktivnim svetlobnim prikazovalnikom udeležence pri vključevanju na prednostno cesto opozarja na nevarnost trka v realnem času. Z delovanjem na sončno energijo ga je mogoče namestiti tudi tam, kjer ni omrežne infrastrukture, kar pomeni hitro in cenovno ugodno vzpostavitev.

Na podlagi razpisa bo postavljen po en sistem v vsaki izmed 12 statističnih regij po Sloveniji.

Malce resnejša nesreča stane veliko več

Kot so pojasnili pri družbi A.s.K., je vrednost postavitve enega sistema zelo odvisna od konfiguracije križišča oziroma nevarnega odseka, v grobem pa povprečno stane okoli 6.500 evrov brez DDV, kar je v primerjavi s škodo, ki jo lahko ena nesreča povzroči ne le na vozilih, temveč tudi na infrastrukturi in v zdravstveni blagajni, razmeroma ugoden znesek. Sistem je, ko je enkrat postavljen, zelo samostojen tako glede napajanja prek sončne energije kot tudi glede vzdrževanja.

Pri izdelovalcu sistema so sicer lani predstavili nadgradnjo za še boljše prepoznavanje nevarnosti. Po lastnih besedah so na referenčnem sistemu v občini Starše uspeli število prometnih nesreč na nevarnem odseku zmanjšati za 90 odstotkov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.