Avto
312 ogledov

Slovenska inovacija zdesetkala prometne nesreče

Mrtvi kot Gregor Prebil
Direktor mariborske družbe A.s.K. Peter Korun je predstavil nadgrajeni opozorilni sistem za nepregledne cestne odseke COPS@road.

Z omenjenim sistemom so na nepreglednem križišču v Brunšviku v Občini Starše število prometnih nesreč zmanjšali za 87,5 odstotka. Na notranjem ministrstvu pozdravljajo inovacije, ki lahko izboljšajo varnost na cestah.

Korun je na predstavitvi v centru varne vožnje na Vranskem dejal, da so sistem COPS@road, ki ga večina pozna kot opozorilni detektor mrtvega kota, ne le nadgradili, ampak tudi izboljšali. Obstoječemu sistemu so namreč dodali oddaljeni senzor, ki omogoča detekcijo vozil tudi takrat, kadar cesta ni ravna in pregledna. Senzor pa brezžično pošilja podatke v centralno enoto tako, da sistem zazna prihod vozila, preden je ta v vidnem polju udeleženca v cestnem prometu.

Cenovno ugodna rešitev za nepregledna križišča

Inovator Peter Korun | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil
Po Korunovi oceni sistem COPS@road oziroma Collision Prevention Safety System predstavlja učinkovito in cenovno ugodno rešitev za izboljšanje prometne varnosti na nepreglednih in nevarnih cestnih odsekih. Meni tudi, da gre za inovativni opozorilni sistem za nepregledne cestne odseke, ki v nepreglednih križiščih voznika dodatno opozarja na možnost trka zaradi nepreglednosti. Naprava prek mikrovalovnih senzorjev zaznava udeležence v prometu.

Namestitev omenjenega sistema predstavlja minimalen poseg v obstoječo infrastrukturo, za napajanje pa skrbi sončna energija. Sistemi COPS@road so po Korunovih besedah prek GPRS-povezave povezani z nadzornim centrom in beležijo podatke o gostoti in hitrosti prometa.

Policiste zasuli s pobudami

Na notranjem ministrstvu pa navajajo, da pozdravljajo vse pobude, inovacije in rešitve, ki lahko pripomorejo k izboljšanju varnosti na cestah. Konec julija so denimo vzpostavili spletno aplikacijo, prek katere policija spremlja pobude za nadzor prometa.

Od vzpostavitve aplikacije pa do začetka tega tedna je policija prejela 1.820 pobud za prometno kontrolo. V 1.301 primeru so nadzor predlagali zaradi pogostih prekoračitev hitrosti in v 519 primerih zaradi drugih kršitev cestno prometnih predpisov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.