Avto
12 ogledov

Obeta se konkretna (r)evolucija motorjev

Iznajdba družbe Scuderi omogoča, da vsak valj motorja deluje optimalno. Žurnal24 main
Ameriško inženirsko podjetje Scuderi pričakuje, da bo lahko v naslednjem letu registriralo in tržišču ponudilo zelo ekonomično tehnološko rešitev motorja, poimenovano split-cycle.

Nova tehnologija uporablja revolucionarni sistem, ki bo po prepričanju razvijalcev omogočil pomembno zmanjšanje škodljivih izpustov motorjev z notranjim izgorevanjem, kot piše Automotive News, pa so vse to dosegli z iznajdbo pametne tehnologije. Sedanji (bencinski) motorji z notranjim izgorevanjem imajo izkoristek 33 odstotkov, z drugimi besedami – iz goriva, ki ga porabijo, izkoristijo le eno tretjino energije. Izkoristek Scuderijevega motorja je 40 odstotkov.

Scuderijev motor deli takte štiritaktnega ciklusa prek para kompresijskega in ekspanzijskega cilindra. To pomeni, da se lahko vsak cilinder neodvisno prilagodi za optimalno delo. Uporaba te tehnologije bi proizvajalcem omogočila takšno konstruiranje motorjev, kakršno do zdaj ni bilo mogoče. S tem bi nova tehnologija postala ena od najbolj iskanih v svetu avtomobilske industrije.

Naslednje leto namerava Scuderi predstaviti tako bencinski kot dizelski prototip motorja z omenjeno tehnologijo. Po napovedih bosta oba znatno zmanjšala raven škodljivih izpustov in povečala ekonomičnost. Načrt podjetja je proizvajalcu omogočiti odkup tehnologije in dopustiti, da jo razvija naprej, tako kot meni, da je najbolje.

Nakupu naj bi bil najbližje neameriški proizvajalec, čigar ime pa še ni znano.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.