Avto
37916 ogledov

Obljubljena velika novost glede vozovnic za javni promet

Ljubljana 18.05.2013 mestni avtobus, proga 13, trola, mestni javni prevoz, posta Saša Despot
Kmalu bodo do enotne vozovnice upravičeni tudi osnovnošolci in zaposleni, obljublja ministrstvo. Ti dve skupini doslej v izrazito neenakem položaju.

Že nekaj let je v veljavi projekt integriranega potniškega prometa (IJPP). Država je vzpostavila  enotno vozovnico za javni promet, s katero je mogoče uporabljati različne zvrsti javnega linijskega prevoza v cestnem in železniškem prometu ter prosto prestopanje med različnimi prevoznimi ponudniki.

Država upravičencem nakup IJPP vozovnico tudi subvencionira. A to velja le za dijake, študente in registrirane športnike. Upokojenci, invalidi in vojni veterani pa so upravičeni do brezplačne integrirane vozovnice.

Če hodiš v osnovno šolo, lahko potrebuješ celo tri ločene vozovnice

Kaj pa osnovnošolci? Ta skupina je bila iz projekta enotne vozovnice, ki ga danes vodi novo ministrstvo za okolje, podnebje in energijo, avtomatsko izključena, čeprav je med njimi mnogo takšnih, ki bi jim integrirana subvencionirana vozovnica prišla še kako prav. Ogromno učencev namreč poleg pouka obiskuje tudi dejavnosti izven kraja osnovnošolskega šolanja, mednje pa sodijo športni treningi ali druge oblike javnega izobraževanja. Na primer pouk glasbe, plesa ali baleta.

Scania avtobus | Avtor: Scania Scania

Ker prevoz osnovnošolcev spada pod okrilje ministrstva za šolstvo, v skladu z zakonom o osnovnem šolstvu pa ga morajo financirati občine in ne država, morajo aktivni in nadarjeni otroci oziroma njihovi starši tovrstne prevoze plačevati posebej. A ob tem nimajo možnosti niti za integrirano vozovnico. To v praksi pomeni, da mora osnovnošolec za prevoz z avtobusom ali vlakom do Ljubljane in nato še z mestnim prevozom po Ljubljani kupiti dve ločeni mesečni vozovnici, v kolikor LPP do kraja bivališča nima lastne linije. To pomeni, da ima učenec v žepu kar tri vozovnice, še tisto za prevoz v svojem osnovnošolskem rajonu.

Podobna neenakost velja za vse zaposlene, kar je tudi eden od vzrokov za veliko število dnevnih vozačev z avtomobili, ki v prestolnico prihajajo od drugod in v najboljšem primeru pustijo avto na P+R parkiriščih.

"Pri prenovi vozovnic načrtujemo popuste za nakup enotnih vozovnic tudi za vse otroke od 4. leta starosti naprej, ki bodo primerljivi sedanjim cenam subvencioniranih vozovnic za dijake in študente."

Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo

Dobrodošla novost

Država je očitno prepoznala pomanjkljiv pristop in je napovedala spremembe. Kot so za Žurnal24 povedali na ministrstvu, ki ga vodi Bojan Kumer, že pripravljajo prenovo delavskih in vseh ostalih vozovnic, ki še niso vključene v sistem enotne vozovnice.

"Pri prenovi vozovnic načrtujemo popuste za nakup enotnih vozovnic tudi za vse otroke od 4. leta starosti naprej, ki bodo primerljivi sedanjim cenam subvencioniranih vozovnic za dijake in študente," obljubljajo na Kumrovem ministrstvu.

Razširitev enotne vozovnice na vse potnike sicer omenja tudi pripravljalni dokument, ki bo podlaga za  sprejemanje Nacionalnega energetskega in podnebnega načrta. Ta študijski dokument, ki je nastal na Inštitutu Jožefa Stefana, je pred dnevi povzročil veliko nemira v javnosti zaradi enega od vključenih scenarijev, po katerem bi država za dosego ciljev morda morala močno omejiti mobilnost z avtomobili. Na ministrstvu so takšne načrte oziroma namene že kategorično zanikali.

andrej.leban@styria-media.si

Komentarjev 5
  • Dadica 07:09 29.april 2023.

    Dokler ne bodo avtobusne povezave do vseh krajev in vasi urejene je brez veze karkoli govoriti. V našem kraju pelje avtobus samo 4× na dan, pa sem iz okolice Lj. Tko da res pametna poteza ni kaj.

  • kapibara 17:07 26.april 2023.

    Baj so bili človeki na Kuni.. - Baje.. Tosi se pa ob tej tehnologiji kitijo papovpim prejem, z združitvijo nekih kartic.. Res Res napredek, ki bo doprinesel v BDP države

  • bojan215 07:49 26.april 2023.

    To da "Upokojenci, invalidi in vojni veterani pa so upravičeni do brezplačne integrirane vozovnice." je gola laž! Veterani vojne za Slovenijo lahko dobimo brezplačno vozovnico samo če smo že upokojeni ali pa brezposelni! Zakaj nas potem v zakonu sploh omenjajo??? ...prikaži več? Že itak imamo zato, ker smo eni že leta 1990 nosili glave v torbi" zastonj samo dodatno zdravstveno zavarovanje. Več na: https://www.zurnal24.si/avto/obljubljena-velika-novost-glede-vozovnic-za-javni-promet-404942 - www.zurnal24.si

Sorodne novice