Avto
24 ogledov

Od sobote potrebna zimska oprema!

Nameščanje snežnih verig. EPA
Čeprav se spričo za november toplih dni zima zdi oddaljena še vsaj tedne, je ta tik pred vrati. Predvsem pa je le še tri dni do takrat, ko je na vozilih obvezna zimska oprema.

Vozniki in voznice imate še do sobote čas, da svoja vozila primerno zimsko opremite. Kot je znano, Zakon o pravilih cestnega prometa določa, da morajo biti motorna in priklopna vozila pozimi in v zimskih razmerah opremljena s predpisano zimsko opremo, in da morajo imeti vozila na cestah v Sloveniji med 15. novembrom in 15. marcem naslednjega leta (pozimi) in tedaj, ko se ob sneženju sneg oprijema vozišča ali je vozišče zasneženo, zaledenelo (ledna deska) ali poledenelo (poledica), predpisano zimsko opremo.

Policisti so že danes napovedali, da bodo od sobote naprej poleg svojega ostalega dela preverjali tudi opremjenost vozil s predpisano zimsko opremo. Vulkanizerji te dni še nimajo polnih rok dela, saj je vreme res vse prej kot zmsko. Je pa res, da se glede na predpisane kazni ne splača tvegati. Če namreč voznik nima ustrezne zimske opreme, predpisana globa znaša 40 evrov, če zaradi tega ovira promet, pa znaša globa 500 evrov in pet kazenskih točk.

Za voznike torej od sobote naprej velja pripravljenost na zimske razmere. Le upamo lahko, da so pripravljene tudi pristojne službe in da se ne bodo ponovile lanskoletnezgodbe, ko je recimo 30. januarja (ko sneg res ne bi smel več “presenetiti”), sneg povzročil pravi kaos na slovenskih cestah.

O pripravljenosti na zimo bodo sicer pristojni z Darsa, Direkcije za ceste in policije govorili na petkovi tiskovni konferenci. Več torej v petek…

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.