Avto
162 ogledov

"Od vozila, ki ne potrebuje več konja, do vozila, ki ne potrebuje več voznika"

110. obletnica AMZS
1/12
AMZS
AMZS je slovesno proslavil 110. obletnico začetkov združevanja avtomobilskih zanesenjakov v Sloveniji.

Na slovesnosti v Grand hotelu Union v Ljubljani so se spomnili začetkov Avto-moto zveze Slovenije, ki je pred 110 leti na pobudo prvih avtomobilskih zanesenjakov na naših tleh nastala na temelju Kranjskega avtomobilnega kluba.

S svojo prisotnostjo so slovesni jubilej AMZS počastili številni gostje, med njimi častni pokrovitelj dogodka predsednik države Borut Pahor, ki je v slavnostnem govoru spomnil na številne spremembe, ki jih je doživela mobilnost. "Od parne kočije do pametnega avta. Od vozila, ki ne potrebuje več konja, do takšnega, ki ne potrebuje več človeka," je dejal. Pred mobilnostjo pa v današnjem času ostajajo številna vprašanja. "Smo na pragu velikih sprememb, ko bo vse preteklo znanje, ki se je nabralo v AMZS, njegovih društvih in sestrskih organizacijah po vsem svet, ključno za novo tranzicijo mobilnosti," je poudaril.

110. obletnica AMZS | Avtor: AMZS AMZS

Goste je nagovoril tudi predsednik Avto-moto zveze Slovenije Anton Breznik, ki se je ustavil na nekaterih ključnih postajah 110-letne zgodovine AMZS ter orisal njen pomen v sedanjosti. Med drugim je poudaril, da je izobraževanje voznikov tisto področje delovanja AMZS, ki v slovenski družbi pušča največji pečat. 

"Razvoj mobilnosti dosega neslutene razsežnosti. A ne glede na nove oblike, ki smo jim že priča ali ki šele prihajajo, smo se in se bomo avtomobilski klubi osredotočali na človeka. Že sedaj pomagamo vozniku, ne glede na vozilo, ki ga vozi. V prihodnje mu bomo pomagali pri uresničevanju njegove mobilnosti, ne glede na njeno obliko," je povedal Breznik.

110. obletnica AMZS | Avtor: AMZS AMZS

Avto-moto zveza Slovenije v letošnjem letu praznuje 110 let. Julija 1909, ne dolgo zatem, ko je baron Codelli v Slovenijo pripeljal prvi avto, je bil ustanovljen Kranjski avtomobilni klub, kar velja za začetek združevanja slovenskih avtomobilistov in motociklistov.

Na začetku te poti je bilo na Kranjskem registriranih 19 avtomobilov, danes jih imamo v Sloveniji več kot 1,2 milijona. 110 let pa ni edini letošnji jubilej AMZS. Pred 60 leti je bila ustanovljena služba za pomoč in informacije, ki je še danes ena najbolj prepoznavnih storitev AMZS.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice