Avto
10 ogledov

Opel v roke Magne

General Motors se je odločil, da bo nemško enoto proizvajaca vozil Opel in njego Žurnal24 main
Ameriški proizvajalec vozil General Motors (GM) se je po besedah Angela Merkel odločil, da bo nemško enoto proizvajaca vozil Opel in njegove sestrske družbe Vauxhall prodal kanadski Magni.
 

Magna prevzema večino

Magna in Sberbank naj bi prevzeli večinski, 55-odstotni lastniški delež v Oplu, medtem ko naj bi GM ohranil 35 odstotkov lastništva. Preostalih deset odstotkov bo ostalo v lasti zaposlenih v Oplu.

Večinski delež nemškega Opla bo tako prešel v roke kanadsko-avstrijskega koncerna Magna, ki se je za vstop v nemško družbo potegoval v navezi z rusko banko Sberbank in ruskim proizvajalcem avtomobilov in tovornjakov GAZ. GM je ob tem sporočil, da je ostalo nedorečenih še nekaj vprašanj, med drugim vprašanje podpore sindikatov v podjetju kot tudi vprašanje finančne pomoči, ki jo je obljubila nemška vlada.


Končana saga o prevzemu

Z odločitvijo GM se je tako končala več mesecev trajajoča saga o tem, kdo bo novi večinski lastnik Opla. Izvršni direktor GM Fritz Henderson je ob tem poudaril, da bo GM še naprej sodeloval z Oplom pri razvoju in proizvodnji avtomobilov, poleg tega pa bo nemškega proizvajalca ohranil tudi v svoji proizvodno-razvojni organizaciji.

Dogovor med Magno in GM je že pozdravila nemška kanclerka Angela Merkel in ga označila kot dobrodošlega za rešitev številnih delovnih mest v Oplu. "To je tisto, kar si je nemška vlada želela," je ob tem poudarila Merklova. Dodala je, da ima Opel kljub vsemu pred sabo še vedno težko pot, da pa zaupa v delavce, ki bodo to pot zmogli.

Ohranitev obratov v Evropi
Vlada pod vodstvom Merklove je bila že dlje časa bolj naklonjena za prodajo večinskega dela Opla Magni, medtem ko so bili sindikati proti izbiri Magne, saj se bojijo, da bi utegnil imeti prevzem za posledico dodatno izgubo delovnih mest. Magna se je sicer že obvezala, da bodo vse nemške tovarne nemoteno delovale naprej, ter da odpuščanj zaenkrat ne bo.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.