Avto
18148 ogledov

Osem stvari, ki bodo izginile iz avtomobilov

Renault megane RS Andrej Leban
Preverite seznam standardnih pripomočkov v avtomobilu, tudi gadgetov, ki jih ima danes večina avtomobilov na cesti, v bližnji prihodnosti pa ne bodo več del novih avtomobilov.

Avtomobilska industrija napreduje z velikimi koraki. Tehnološke rešitve si v zadnjem desetletju sledijo hitreje kot prej v 50 ali 100 letih. Prav zato mnogi pripomočki v vozilu, ki jih imamo za samoumevne, ne bodo več del novih avtomobilov v prihodnosti. Tu je seznam.

Ford SYNC Avto CD-predvajalniki ven iz avtomobilov

CD predvajalnik

CD predvajalnik že danes izginja iz novih avtomobilov. S pojavom Bluetootha, USB, Apple CarPlaya in AUX vtičnice, je že danes praktično nepotreben.

Avtoradio | Avtor: Volkswagen Volkswagen

Ročna zavora

Velika ročica nameščena za menjalnik je na robu izumrtja, oziroma zagotovo odhaja v ropotarnico zgodovine. Vse več proizvajalcev, tudi v najmanjša in najcenejša vozila, že danes vgrajuje elektronsko ročno zavoro, ki zahteva zgolj stikalo in ne velike ročice.

Ročna parkirna zavora | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil
Elektronska ročna zavora | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Suzuki swift napovedali so jim smrt Avto CD predvajalniki se še ne dajo

Vzvratno ogledalo

Brez vzvratnega ogledala si vožnje ni mogoče predstavljati. Vendar pa že danes v določenih situacijah, ko je parkiranje vozila, nam sploh ni več treba spremljati dogajanja za vozilom, pred vozilom ali ob boku vozila s pogledom v ogledala. 360-stopinjske kamere s sliko na osrednjem zaslonu razkrivajo vse nevarnosti okoli vozila med parkiranjem. Vse več proizvajalcev pa je predstavilo rešitev brez klasičnih ogledal na vozilu, ki jih v korist boljše aerodinamike in preglednosti zamenjujejo digitalna ogledala s kamerami, ki pa še čakajo na zeleno luč zakonodajalcev.

Vzvratno ogledalo | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Kamera za vzvratno vožnjo | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Analogni merilniki

Digitalni merilniki v primerjavi z analognimi, ponujajo na enem mestu vse možne podatke, ki jih voznik potrebuje ali pa tudi ne. Pričakujemo lahko nagel upad vozil z analognimi merilniki, ki bodo naposled končali v muzejih.

Sistem na prikazovalniku med merilniki prikazuje podatke o hitrosti, ki jo mora  | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Merilniki v BMW i8 | Avtor: BMW BMW

Avto Tudi Slovenci bodo morali začeti zaupati samodejnim menjalnikom

AWD pogon

Stalni pogon na vsa štiri kolesa zamenjuje t. i. pametni sistem 4x4, ki zgolj po potrebi (dež, sneg, led, slab oprijem ...) prenaša moč na vsa štiri kolesa, v osnovi pa poganja prednjo ali zadnjo os. 

Fordov inteligentni štirikolesni pogon | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Avtomobilski ključi

Avtomobilski ključi so vse manj v uporabi. Mnogi proizvajalci uporabljajo t. i. pametne kartice, kar pomeni, da nam ključa sploh ni treba potegniti z žepa, da bi odklenili vozilo ali zagnali motor vozila. V prihodnosti pa bomo avtomobile odklepali kar s pomočjo pametnega telefona.

Avtomobilski ključi | Avtor: Continental Continental

Ročica menjalnika

Ročni menjalniki se počasi umikajo samodejnim menjalnikom, tudi zato, ker je vse več aktivnih sistemov v vozilu povezanih z delovanjem samodejnega menjalnika. Nekateri proizvajalci vozil pa iz svojih modelov umikajo tudi klasične ročice samodejnih menjalnikov in jih nadomeščajo z drugimi rešitvami, manjšimi, skritimi gumbi, s katerimi so pridobili prostor v potovalni kabini.

Evoque | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Avtocesta in gneča Prometni vsakdanjik Avto Zakaj se ne znajo vključiti na avtocesto?

Stikala in gumbi

Zasloni na dotik so iz avtomobilov skoraj že izrinili klasična stikala in gumbe. Z napredkom tehnologije glasovnega upravljanja lahko pričakujemo le nadaljnje zmanjševanje števila gumbov in stikal v vozilu.

Klimatska naprava | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil

Komentarjev 4
  • igorgeus 14:57 26.september 2018.

    Zasloni niso dobra ideja v primerjavi z gumbi. Med vožnjo stisniti na gumb ali iskati funkcije na zaslonu zelo različno vpliva na varnost na cesti.

  • igorgeus 14:56 26.september 2018.

    Pametno, zakaj bi ti ukradli samo telefon, dajmo jim možnost, da še odpreljejo avto in spraznijo hišo.

  • Avatar Kazuya
    Kazuya 11:31 23.september 2018.

    standardna rocna zavora je dosti boljsa in zanesljivejsa od avtomatskih, ki se kvarijo na vsake toliko casa.