Avto
147 ogledov

Parkiral na zebri in nonšalantno odkorakal

Nepravilno parkiranje
1/2
Poslal bralec
"Ali lahko policija kaznuje voznika, ki je parkiral na nedovoljenem mestu na podlagi fotografije?", se sprašuje naš bralec, ki je očitno jezen na voznika, ki še zdaleč ni edini, ki brez slabe vesti pušča vozilo tam, kjer ga ne bi smel.

"Čeprav je imel pet metrov stran prazno parkirno mesto, parkirišče pa so zasedali le redki avtomobili pred trgovskim centrom, je voznik modrega citroëna brez slabe vesti parkiral na prehodu za pešce in mirno odkorakal v trgovino," je zapisal bralec.

Ali lahko policija na podlagi fotografije, ki jo je naredil občan, kaznuje voznika, ki je parkiral na mestu, kjer to ni dovoljeno? Na policiji so nam odgovorili, da se globa na podlagi Zakona o prekrških izda, če pooblaščena uradna oseba prekršek osebno zazna ali ugotovi z uporabo tehničnih sredstev ali naprav,ki so v uporabi v Policiji.

Občan mora sodelovati s policijo

Težava različnih fotografij, ki jih posredujejo občani je ta, da je vprašljiva njihova verodostojnost in seveda natančni podatki o kraju in času prekrška. Veliko fotografij npr. o nepravilno parkiranih službenih vozilih policije se namreč vrti na internetu in vsake toliko časa jih občani posredujejo z željo po globljenju.

Policisti v takih primerih začnejo postopek o prekršku, vendar poskušajo obstoj prekrška dokazovati z zbiranjem dodatnih dejstev in dokazov. Običajno mora pošiljatelj fotografije aktivno sodelovati v postopku (kot priča), da lahko postopek pripeljejo do konca.

Policisti se odzovejo

Policisti ne vidijo smisla, da bi občani za nepravilno parkirana vozila posredovali fotografije, saj lahko vedno pokličejo na št. 113, policisti pa pridejo na kraj in osebno zaznajo prekršek ter izdajo globo. Na policiji pojasnjujejo, da živimo v dobi, ko ima vsak mobitel in izvajanje postopkov za vse fotografije, ki so na voljo je praktično nemogoče. Enako velja za videoposnetke.

Koliko je takih klicev, ko ljudje prijavijo nepravilno parkiranje, policisti ne beležijo v statistiki, poudarjajo pa, da se v mestih in krajih, kjer so ustanovljena redarstva poslužujejo teh, katerih ena glavnih naloga je ravno sankcioniranje nepravilno parkiranih vozil. V vsakem primeru pa se na take klice odzovejo. Tudi, če je parkirišče dano v javni promet torej je vsem dostopno pod enakimi pogoji ima policija in redarstvo pristojnost za ukrepanje.

Komentarjev 9
  • Skippy 01:23 01.maj 2015.

    A imajo ljudje res tako dolgočasno življenje, da se ukvarjajo s takšnimi neumnostmi? Samo da bi na nek način škodili sočloveku, čeprav je naokrog neskončno prostora.

  • Skippy 01:23 01.maj 2015.

    Kako neumno je to, da ga obtožiš, da je priznal nekaj, česar ni? Ali ne govorimo istega jezika.

  • wolfyy 20:15 30.april 2015.

    naj se enkrat policija že izjasni...enkrat rečejo v javnosti da nimajo pristojnosti za posredovanje pred trgovinami, naslednjič da jo imajo? kaj je sedaj res? ali policaj v LJ lahko kaznuje takega, v kopru pa ne?