Avto
22 ogledov

Pasti na cestah v tujini

Alkotest Saša Despot
Dopust na tujem. Prilagodite obvezno opremo. V Francijo vzemite alkotest in izklopite opozorilo pred radarji.

Brezskrbno. Pred potjo v tujino se pozanimajte o posebnostih, ki veljajo na tamkajšnjih cestah, vključno s plačevanjem cestnin. Omejitve hitrosti so v večini držav enake kot v Sloveniji, ponekod pa je treba zunaj naselij in na avtocestah voziti počasneje.

“Vozilo s takšno opremo, kot je zahtevana v Sloveniji, torej z rezervnimi žarnicami, varnostnim trikotnikom, prvo pomočjo in rezervnim kolesom oziroma homologiranim nadomestkom, bo brez težav prevozilo večino evropskih držav,” pravi Klemen Hren iz AMZS in nadaljuje: “Svetujemo še varnostni jopič, ki je obvezen v Avstriji, na Hrvaškem in Češkem, v večini drugih držav pa ga zahtevajo le ob okvari vozila. V baltskih državah, Grčiji, Bolgariji, Romuniji, Turčiji in Ukrajini je obvezen gasilni aparat.”

hrvaska avtocesta | Avtor: Matija Topolovec/PIXSELL Matija Topolovec/PIXSELL
V Franciji bo moral biti od 1. julija sestavni del vsakega motornega vozila alkotester, lahko tudi za enkratno uporabo. Če bo francoski policist ugotovil, da imate na svoji navigacijski napravi vklopljeno opozorilo pred stacionarnimi radarji, vam grozi do kar 1.500 evrov kazni. Takšno opozarjanje je prepovedano tudi v Švici.

Ne kličite le na Slovaškem

Glede nesreč na tujem Hren priporoča, da vedno pokličete policijo, udeleženci pa morajo izpolniti evropsko poročilo. Le na Slovaškem policijo pokličite le, če menite, da je v nesreči brez poškodovanih škode za več kot štiri tisoč evrov, saj za obravnavo manjših nesreč zaračunajo 170 evrov. Če v tej državi doživite nesrečo s tujo krivdo, še med bivanjem v njej v poslovalnici zavarovalnice povzročitelja nesreče sestavite zavarovalniški zapisnik.

Če v tujino potujete pogosteje, velja razmisliti o paketih asistence pri AMZS ali zavarovalnicah.

Komentarjev 2
  • ptptpt4 15:42 21.junij 2012.

    Klemen Hren iz AMZS ne ve, da je odsevni jopič obvezen tudi v Sloveniji, na avtocestah.

  • zdrej 08:47 21.junij 2012.

    Ta članek je samo draženje. Manjka specialnih informacij vsaj po EU.