Avto
50 ogledov

Pešci pozor, policisti bodo bdeli nad vašim početjem

Mamica na prehodu za pešce Saša Despot
V sklopu akcije za večjo varnost pešcev se obeta poostren nadzor nad početjem voznikov, pa tudi pešcev.

Prihodnji teden se bo začela nacionalna akcija za večjo prometno varnost šibkejših udeležencev v prometu, predvsem pešcev. A policisti bodo zelo pozorni tudi na početje tistih na dveh nogah.

Pešci so najpogosteje žrtve prometnih nesreč zaradi neustreznega ravnanja voznikov motornih vozil, predvsem zaradi ogrožanj pešcev na prehodih za pešce, sporočajo iz PU Maribor. "Zanemariti pa ni mogoče niti nesreč, ki se zgodijo zaradi napak ali neustreznega ravnanja pešcev (neosvetlitev in nepravilna hoja izven naselij ter nepravilno prečkanje cest v naseljih). Zlasti starejši in otroci so vse pogostejše žrtve prometnih nesreč zaradi napak ali kršitev predpisov, ki jih povzročijo sami."

Podatki za mariborsko policijsko upravo kažejo, da pešci zaradi lastnih napak povzročijo slabo petino vseh nesreč, v katere so udeleženi. Največ nesreč se sicer zgodi v naseljih in to na cestah z ulično razsvetljavo. 

Pozorni bodo na odstopanje prednosti in prečkanje izven prehodov

Od 6. do 12. februarja se bodo po vsej državi odvijale dejavnosti za večjo varnost pešcev. Policisti obljubljajo, da bodo v okviru akcije zelo pozorni na voznike, ki ne bodo upoštevali prednosti pešcev na prehodih za pešce in ne bodo upoštevali omejitev hitrosti v naseljih in odsekih cest, kjer je večja
udeležba pešcev. "Prav tako bomo ugotavljali kršitve pešcev, predvsem nepravilno hojo po cesti, neustrezno osvetlitev in nepravilno prečkanje cest," še napovedujejo policisti.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 3
  • Avatar Leon
    Leon 09:58 06.februar 2017.

    Pred tednom dni sem prebral,da je bil opravljen preizkus alkoholiziranosti pri pešcu ,ki ga je oplazil voznik na prehodu za pešce ! Kako bi policija ukrepala zoper nekoga ,ki ima odprto zadrgo na hlačah ?

  • mirac 20:08 05.februar 2017.

    Lahko temu tako rečeš - in prav je tako. Nekateri hodijo preko ceste kot kokoši, kjerkoli, kadarkoli, ne glede na to, če ima zeleno luč ali ne. Disciplina je osnova vsega, pa naj bo pri delu, vožnji, hoji ...

  • izRODEk 18:45 05.februar 2017.

    Polnjenje proračuna.