Avto
21991 ogledov

Po volitvah se očitno obeta sprememba pri voznikih

Alkoholna ključavnica
1/5
Volvo
Dve vodilni stranki nasprotnih taborov mestoma celo bolj usklajeni glede sprememb glede pijanih voznikov kot pa stranke v zdajšnji koaliciji. Odločitev mora slediti takoj po volitvah.

Zavod Vozim, nevladna organizacija s področja ozaveščanja o prometni varnosti, je v sodelovanju s še nekaterimi organizacijami, ki delujejo na področju preventive, strankam pred volitvami poslal vprašalnik na temo njihovega odnosa do alkohola kot dejavnika tveganj za zdravje in prometno varnost državljanov. Prek vprašalnika je avtorje zanimalo, kako se bodo problema alkohola v Sloveniji po volitvah lotile stranke v parlamentu, še posebej potem, ko bo enkrat sestavljena katerakoli že koalicija. Odzvalo se je 13 političnih strank od 21, ki bodo sodelovale na volitvah. 

Vprašanja na tematiko prometne varnosti so toliko bolj aktualna, saj bo morala prihodnja vlada takoj v pripravo Nacionalnega programa prometne varnosti. Zdajšnjemu se letos izteče veljavnost, rezultati pa niso dosegli zastavljenih ciljev. 

V Zavodu Vozim na podlagi odgovorov ocenjujejo, da so načrti strank premalo ambiciozni. "Področje alkohola je sistemski problem, ki se ga moramo lotiti vsi ključni deležniki s celostnimi ukrepi," so poudarili na novinarski konferenci.

"Strankam predlagamo, da postopek priprave nove zakonodaje začnejo že ob nastopu mandata."

Urša Šetina

Vprašanja so se nanašala na številne teme, od stališča strank do obdavčitve, promocije in dostopnosti alkohola, do izvajanja preventivnih programov in strogosti sankcioniranja voznikov, ki vozijo pod vplivom. Pri tem se je izkazalo, da na primer v Novi Sloveniji, Socialnih demokratih, Povežimo Slovenija in Gibanju Svoboda nasprotujejo popolni prepovedi alkoholnih pijač, takšen ukrep pa podpirajo v Slovenski demokratski stranki in Levici.

Trenutno koalicijski SDS in NSi si stojita na nasprotnih bregovih tudi glede uvajanja dodatnih trošarin in odpravo cenovnih nesorazmerij med brezalkoholnimi in alkoholnimi pijačami, tudi SD je proti uvedbi minimalne cene za enoto alkohola, NSi pa se je kot edina stranka izjavila tudi proti določitvi najnižje starostne meje za pitje alkohola. Levica na drugi strani zagovarja državni nadzor nad prodajo alkohola na drobno z uvajanjem licenc. 

Policijski zapisnik alkohol | Avtor: Andrej Leban Andrej Leban

SDS, NSi, SD, LMŠ in Naša prihodnost bi se zavzele za postopno znižanje dovoljene vsebnosti alkohola na 0,0 mg/l, kategorično proti so v SNS in Povežimo Slovenija, v Gibanju Svoboda in Levici nimajo jasnega stališča.

V Gibanju Svoboda, ki mu javnomnenjske raziskave tako kot SDS kažejo zelo dobro, pa bi poleg Levice podprli idejo ukinitve instituta začasnega odvzema vozniškega dovoljenja, v skladu s katerim ima kršitelj zdaj možnost "odpustka", če opravi predpisan program. 

Alkohol raziskava | Avtor: Zavod VOZIM Zavod VOZIM

Zelo je stranke razdelilo vprašanje, ali podpirajo uvedbo alkoholnih ključavnic, čeprav bo to v prihodnjih letih eden ključnih ukrepov Evropske Unije za boj proti povratnikom. NSi, SNS, in stranka Resnica alkoholnim ključavnicam kategorično nasprotujejo, podpirajo pa jih v SDS, SD, Gibanju Svoboda, LMŠ, Povežimo Slovenija. V Levici se niso izrekli. 

Slovenci sodimo v vrh porabe alkohola v razvitem svetu. Več kot 400.000 Slovencev ima vsako leto z njim negativne izkušnje, 43 odstotkov prebivalcev, starih med 25 in 64 let pije visoko tvegano. Alkohol je še vedno zelo dostopen – več kot 90 odstotkov mladoletnih lahko brez težav opravi nakup alkohola v trgovinah in lokalih. Še vedno pa je prisoten tudi v prometu – več kot tretjina prometnih nesreč s smrtnim izidom se zgodi zaradi vožnje pod vplivom alkohola. Po mnenju Zavoda alkohol zavira Slovenijo, kar so na svojem alkoholnem semaforju stališč in ukrepov označili z rdečo lučjo.

Alkohol raziskava | Avtor: Zavod VOZIM Zavod VOZIM

Zavedajo se, to je pa tudi vse

Ugotovitve alkoholnega semaforja je povzela Urša Šetina, generalna sekretarka Inštituta za zdravje in okolje (IZO), ki je zaključila: "Na podlagi pregleda odgovorov političnih strank smo ugotovili, da se večinoma zavedajo problematike alkohola in v večji meri podpirajo uvedbo dodatnih ukrepov za zmanjševanje škodljivih posledic uživanja alkohola. Iz odgovorov strank je razvidno, da vidijo rešitev predvsem v izobraževanju posameznikov in strinjamo se, da so aktivnosti ozaveščanja v preventivi pomembne, vendar pa na podlagi priporočil stroke niso zadostne in so lahko le v podporo drugim bolj učinkovitim ukrepom."

"Na podlagi izraženih stališč političnih strank do celostnih ukrepov alkoholne politike ocenjujemo, da so njihovi načrti še vedno premalo ambiciozni, da bi na področju alkohola naredili drastične spremembe. Učinkovita alkoholna politika mora biti podkrepljena s strokovnimi dokazi, sprememb se mora lotiti sistemsko in v povezovanju z vsemi ključnimi deležniki, tudi z nevladnim sektorjem in civilno družbo."

Alkohol raziskava | Avtor: Zavod VOZIM Zavod VOZIM

"Zato strankam predlagamo, da postopek priprave nove zakonodaje začnejo že ob nastopu mandata. Na podlagi našega terenskega dela pa ocenjujemo, da bi lahko k izboljšanju trenutne situacije v Sloveniji pripomogel že povečan nadzor nad doslednim izvajanjem obstoječe zakonodaje," je dodala Urša Šetina iz IZO.

Analiza je pokazala, da so stranke določena področja bolj podrobno raziskale, a hkrati, da ne razpolagajo nujno s pravilnimi podatki, na podlagi katerih so izoblikovale svoja stališča. Zato sodelujoče organizacije predlagajo, da se stranke pri presojanju ukrepov osredotočajo na raziskave, ki so mednarodno priznane in niso bile ovržene ter na zanesljive strokovne vire, kot sta Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) in Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ).

Alkohol raziskava | Avtor: Zavod VOZIM Zavod VOZIM

Alkohol raziskava | Avtor: Zavod VOZIM Zavod VOZIM
andrej.leban@styria-media.si

Komentarjev 13
  • MK 17:14 10.april 2022.

    https://www.rtvslo.si/kolumne/robert-golob-se-ne-opredeli-do-nasilja-nad-zenskami/618554 GOLOB IN NASILJE NAD ŽENSKAMI

  • Toma 11:55 10.april 2022.

    Se ne sekiram! Imam tako zmogljiva jetra, da čez pol ure ni ne sledu o pijančevanju. Zmerom ga napiham le 0.0, tudi ob 5-tih zjutraj po novoletni zabavi!

  • sam1 11:26 10.april 2022.

    Najhujše pri vsej stvari pa je,ko ustavijo in preizkusijo kakšnega pacienta iz teh organizacij,ki se upirajo in vtikajo svoje nosove v vsako stvar,pa ti alkotesti kar ponorijo,da o storjenih nesrečah in pometanju pod preprogo sploh ne razpravljamo....